O-STA

Najboljši izbor med kakovostjo in ceno spodbuja novi Zakon o javnem naročanju

Novi Zakon o javnem naročanju (ZJN-3) v slovenski pravni red v celoti prenaša dve evropski direktivi s področja javnega naročanja, njegove rešitve pa bodo omogočile bolj transparentne, krajše in učinkovitejše postopke. Zakon stopi v veljavo 1. aprila 2016.

IZOBRAŽEVANJE

Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani

Znate pripraviti spletno stran, ki bo pritegnila vaše potencialne poslovne partnerje ali stranke? Kakšne informacije ponujate na spletu? Pri nas boste izvedeli, kaj mora podjetnikova spletna stran nujno vključevati in kaj je bolje, da se izpusti. Prijavite se še danes!

Več informacij

Zakon o javnem naročanju: kaj je novega?

Nov sistem spodbuja inovativnost in izbor izvajalcev na podlagi najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo, pri čemer:

· za določene specifične storitve eksplicitno prepoveduje zgolj ceno kot edino merilo za izbor (npr. inženirske ali arhitekturne storitve),

· vključuje tudi več rešitev kot posledico prizadevanj, da bi čim bolj poenostavili in debirokratizirali javno naročanje,

· je večji poudarek na elektronskem naročanju,

· bodo odločitve objavljene na portalu javnih naročil,

· se bodo zmanjšali stroški vročanja in s tem tudi skrajšali postopki,

· bodo ponudniki v vseh državah članicah EU lahko uporabljali enoten obrazec za izkazovanje usposobljenosti, ki ga bodo lahko tudi večkrat uporabili.

Bolj podrobno smo o novem zakonu še pred sprejetjem pisali v prispevku Javna naročila bodo dobila nove varovalke za podizvajalce.

Nov Zakon o javnem naročanju spodbuja k izboru najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo.

Klikni in deli

Izločitveni kriteriji ponudnika

Na ministrstvu za javno upravo ob tem poudarjajo, da so "izločitveni kriteriji, ki nekega ponudnika izločajo iz postopkov javnega naročanja, če denimo krši pogodbene obveznosti, neupravičeno pridobiva informacije, posreduje zavajajoče razlage, ne plačuje davkov, je njegova ponudba neobičajno nizka, obenem pa nov zakon uvaja tudi t. i. socialno komponento;, zelo pomembni. Dodajajo, da če ponudnik ne izplačuje podizvajalcev, prispevkov in plač zaposlenim, je takšen ponudnik prav tako lahko izločen iz postopka javnega naročanja.

Predstavitev novega zakona na "roadshowu"

Po sprejemu zakona je ministrstvo novi zakon predstavilo po na več kot 15. t. i. roadshowih po državi, trenutno pa vzpostavljajo enotno točko za pomoč ter z resornimi zbornicami pripravlja več smernic in priporočil za učinkovitejše naročanje, predvsem na področju gradbeništva, inženirskih storitev, naročanja IT opreme in živil.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki inovativnost izločevalni kriteriji javno naročanje ministrstvo za javno upravo zakon o javnem naročanju

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/03/31/najboljsi-izbor-med-kakovostjo-in-ceno-spodbuja-novi-zakon-o-javnem-narocanju/