O-STA

Prvi sveženj dohodnine že potuje

Prvi sveženj dohodnine je že na pošti, zavezanci pa jih v svojih nabiralnikih lahko pričakujejo v prvih dneh aprila, so danes sporočili iz Finančne uprave RS (Furs).

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Prvi sveženj dohodnine: kdo dobi, kdo plača, kakšni so roki za ugovor?

Za leto 2015 so na Fursu v prvem svežnju razposlali 930.430 informativnih izračunov dohodnine (IID), ki jih bodo zavezanci prejeli po navadni pošti v prvih aprilskih dneh.

· Dobra četrtina prejemnikov prvega svežnja bo morala glede na informativni izračun dohodnine doplačati,

· okoli 29 odstotkov jih bo dobilo vračilo,

· 45 odstotkov zavezancev pa po Fursovih izračunih ne bo imelo niti vračila niti doplačila dohodnine.

V tej tranši bo tako skupaj za dobrih 40 milijonov evrov doplačil ter nekaj več kot 61 milijonov evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 168 evrov, vračila pa 223 evrov. Podatki veljajo za zavezance, rezidente Slovenije, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov.

· Če se z izračunom strinjate:

Vam ni treba storiti ničesar, saj bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

· Če se z izračunom ne strinjate:

Imate do 3. maja 2016 čas, da vložite ugovor. Ob tem Furs vse zavezance iz prvega svežnja dohodnine naproša, da navedene podatke natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino ter jih nato primerja s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Če zavezanci tega storijo, to velja za davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec ugovora najdete na spletni strani Fursa.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2016, preveč plačana dohodnina bo zavezancem nakazana na tekoči račun 1. junija 2016.

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora

S Fursa so še sporočili, da zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz IID in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

Drugi sveženj dohodnine bodo na Fursu razposlali 31. maja 2016.

Preverite poštne nabiralnike, prvi sveženj izračunov dohodnine 2015 je že na pošti

Klikni in deli

Letošnja novost o informativnih izračunih: dobijo jih vsi

Na Finančni upravi RS (Furs) so nam februarja potrdili, da bo informativni izračun dohodnine za leto 2015 pripravljen za vse, tudi če so zaslužili le en evro. Zaradi tega bodo na Fursu sestavili za okoli 600 tisoč več odločb kot lani, saj bodo informativni izračun dohodnine dobili tudi vsi upokojenci in vsi študenti, ki so kaj delali prek študentskega servisa.

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ste seznanjeni z obdavčitvami posameznik oblik dela in zaslužka? Data za vas organizira seminar, kjer se boste seznanili z vsemi tekočimi informacijami, da boste lahko za vas izbrali najboljšo opcijo. Še pravočasno si rezervirajte svoj termin na 01 6001 530 ali data@data.si

Več informacij

Do lani je veljalo, da so morali študenti, če so prejeli več kot 400 evrov mesečnega dohodka in zato od tega dohodka plačali akontacijo dohodnine, sami vložiti napoved za odmero dohodnine. Z letošnjo novostjo bo večina študentov imelo korist, saj se jim bo akontacija dohodnine vrnila avtomatično. Po podatkih je bilo lani tako vloženih okrog 7500 dohodninskih napovedi.

Prav tako so morali storiti upokojenci (okoli pol milijona), ki so zaslužili več kot 80 evrov ali prejemali pokojnino, višjo od 1.095,1 evra. Večina njih, ki bo po novem dobilo informativne izračune, bo tako imelo ničlo (dohodnine jim ne bo treba doplačati, niti je ne bodo dobili vrnjene).

Dohodki iz tujine

Če davčni zavezanec dohodkov iz tujine ne napove že med letom, je tudi te dohodke dolžan napovedati v ugovoru zoper IID. V kolikor pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, le-ta tudi po novem ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine in je še vedno dolžan sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

V letu 2015 je Finančna uprava RS prvič avtomatično pridobila podatke v okviru posebne direktive EU o izmenjavi podatkov o vseh dohodkih iz zaposlitve, plačilih direktorjem, dohodkih iz naslova pokojnin, nepremičnin, ki so jih rezidenti v letu 2014 dosegli v državah članicah EU, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznake31. marec akontacija dohodnine furs informativni izračun dohodnine odločba o odmeri dohodnine prvi sveženj dohodnine študenti upokojenci

POVEZAVA: http://data.si/?p=79662&preview=true