O-STA

Boste poslali ugovor na informativni izračun dohodnine?

V četrtek je Finančna uprava RS (Furs) že razposlal prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine. Kaj morate narediti, ko ga prejmete?

Prvi korak, ki ga morate narediti, je ta, da natančno pregledate in preverite, če so v poslani informativni izračun dohodnine vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato te podatke primerjajte s svojimi podatki oziroma s podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Nato se odločite za dve opciji: z izračunom se strinjate ali pa ne.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

· V kolikor se z izračunom strinjate, vam ni potrebno storiti nič.

Če je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, vam ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Ugovor na informativni izračun dohodnine: kako?

· V kolikor se z izračunom ne strinjate, morate na Furs poslati ugovor do 3. maja 2016.

V primeru, da ugovora ne pošljete, vam grozi globa med 250 in 400 evri.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kaj vse morate vedeti, preden se podati na poslovno pot? Imate privlačno ime podjetja? Vas skrbijo previsoki stroški? Kakšne so vaše pravice? Ste obkljukali vse, preden vas obišče inšpekcija? Pridite na brezplačni seminar, kjer boste izvedeli vse podrobnosti, ki jih mora vedeti vsak podjetnik, preden se poda v poslovne vode!

Več informacij

Zaposleni pravilno oziroma napačno izračunane podatke najlažje ugotovi na podlagi letnega obračuna plač, ki ga od svojega delodajalca dobi do 31. januarja. Večina ugovorov (vsako leto je takih okrog 70 odstotkov vseh ugovorov) se nanaša na spreminjanje podatkov o vzdrževanih družinskih članih, so nam sporočili s Fursa. V primeru ugovora Furs zavezancu izda novo dohodninsko odločbo. V dohodninski odločbi je določen rok morebitnega vračila ali doplačila dohodnine. Ugovor namreč zadrži izvršitev informativnega izračuna dohodnine, so še sporočili.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da ugovor na informativni izračun dohodnine zaradi nekaj centov razlike ni potreben. Če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna dohodnine in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra, ugovora ne rabite vlagati. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

Ste dobili izračun dohodnine in se z njim ne strinjate? Časa za ugovor je še en mesec.

Klikni in deli

V primeru, da morate dohodnino doplačati, imate čas, da to storite, do 2. junija 2016.

Če vam je bila dohodnina izmerjena previsoko, lahko povračilo na vaš osebni bančni račun pričakujete do 1. junija 2016.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2016.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznake31. marec avtorski članki davč

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/04/05/boste-poslali-ugovor-na-informativni-izracun-dohodnine/