O-STA

Odprtje Vojnega muzeja Triglav z edinstveno ohranjeno vojaško industrijo

Popoldan je pod glavno avtobusno postajo v Kamniku, v prenovljenih prostorih, potekalo odprtje Vojnega muzeja Triglav. Muzej, ki so ga odprl župan Marjan Šarec, predsednik Kulturno zgodovinskega društva Triglav Jernej Brajer in komandant operativnega štaba Šlandrove brigade Franc Sever - Franta, obsega vojaškozgodovinsko zbirko od prve svetovne vojne do osamosvojitve in delček edinstveno ohranjene vojaške industrije, ki je delovala v nekdanji tovarni Kemijska industrija Kamnik.

Kulturno zgodovinsko društvo Triglav je bilo ustanovljeno leta 2007 kot prostovoljna organizacija, ki združuje vse tiste, ki jih zanima vojaška zgodovina. Društvo sodeluje pri različnih razstavah vojaške opreme, orožja in vozil. S približno 50 člani je edino svoje vrste v Sloveniji in se ukvarja tudi z organizacijo različnih zgodovinskih dogodkov ter ponazoritev, ki so se oziroma bi se lahko zgodili na območju Slovenije oziroma nekdanje Jugoslavije. Ravno tako se skupine društva udeležujejo najrazličnejših prireditev ostalih evropskih držav. Društvo neguje tradicijo nekaterih enot iz preteklosti z območja Slovenije, predvsem iz časa prve in druge svetovne vojne. V zadnjih treh letih so urejali prostore in muzejsko zbirko v prostorih pod glavno avtobusno postajo v Kamniku, natančneje na Maistrovi ulici 18.

Kot je v svojem govoru povedal predsednik Kulturno zgodovinskega društva Triglav Jernej Brajer muzej obsega vojaškozgodovinsko zbirko od prve svetovne vojne do osamosvojitve in delček edinstveno ohranjene vojaške industrije, ki je delovala v nekdanji tovarni Kemijska industrija Kamnik. "Med drugim so razstavljene uniforma Avstro-Ogrskega generala, uniforma Maistrovega borca, ter uniforma divizijskega generala, kakršno je nosil tudi Rudolf Maister. Na ogled so originalne nemške in partizanske uniforme, kakor tudi uniforme JNA in Slovenske vojske. Zbirka se ponaša z več kot 100 kosi orožja in vojaške opreme, ki se je skozi čas nahajala na področju Slovenije. Posebno mesto v muzejski zbirki, je posvečeno zgodbi o Kemijski industriji Kamnik (KIK), kjer so leta 1852 vojaki začeli izdelovati lovski smodnik. Črnega za navadne lovce in posebnega za plemiče, dvajset let pozneje pa so začeli izdelovati še rudarski smodnik. Po I. svetovni vojni se je tovarna imenovala Barutana in to ime se je ohranilo vse do danes. Tudi po II. svetovni vojni je podjetje imelo status vojaškega podjetja, do leta 1996, ko se je KIK kot delniška družba razdelil na več podjetij," je svoj in trud članov društva opisal Jernej Brajer ter se na koncu zahvalil Občini Kamnik za možnost uporabe prostorov tega edinstvenega vojnega muzeja.

Le-tega si je prišel ogledati tudi komandant operativnega štaba Šlandrove brigade Franc Sever - Franta, čestital predsedniku in članom Kulturno zgodovinskega društva Triglav, ter dodal: "Pred dvema letoma, ko sem bil tu, še ni kazalo na to, danes pa je to lep zbiralen center, ki naj ne bo le spomin na preteklost, ampak tudi opomin, da se kaj takega nikdar več ne ponovi. Mlade generacije je potrebno vzgajati in učiti, da ne bodo nikdar več dovolili pekla in tragedij iz preteklih vojn. Muzeju želim, da bo zdrav, da se bo razvijal in da mu bodo vsi skupaj pri tem pomagali."

Pred simbolnim prerezom traku je številno množico zbranih nagovoril še župan Marjan Šarec: "Ideja o vojnem muzeju je tlela kar nekaj časa, danes pa je ta veseli dan, ko lahko končno v teh prostorih tudi zaživi. Prikazuje predmete iz časov vse od tako imenovane črno-žolte monarhije Avstro-Ogrske pa do današnjih dni oziroma časov slovenske osamosvojitve. Vse vojske, ki so šle skozi to deželo, so pustile svoj pečat, največkrat seveda negativen, kajti vojna nikoli ne more prinesti nič pozitivnega, lahko prinese le nemir, sovraštvo, razdor, prelivanje krvi in predvsem - kar nas še danes tepe - dolgotrajne posledice. Ko nastopi vojna, se zadev ne da več kontrolirati, gredo svojo pot. Zato ta muzej ni namenjen občudovanju orožja in pogovarjanju o tem, kako se je včasih pobijalo in kako se da zadeve reševati s silo, ampak temu, da si bodo tudi mlade generacije ogledale, kaj je nekoč bilo in kaj je treba preprečevati. Zakaj pride do vojn? Zato, ker mlada generacija vse odkriva na novo, nima zgodovinskega spomina in se ne zaveda, kam lahko pripeljejo razno razni ekstremisti vseh barv, vseh oblik in vseh parazitskih dejavnosti. Ekstremizem je tisti, ki uničuje odnose in mir in podžiga sovraštvo najprej med sosedi, nato med pokrajinami in tudi med narodi. Zato naj bo Vojni muzej Triglav v Kamnik opomin, da se je vse že enkrat zgodilo. Če ne bomo vsak dan delali za mir, če ne bomo vsak dan reševali naših sporov, potem lahko pride do takšnih ali pa še hujših zadev, ki smo jim nekoč že bili priča. Ne delajmo si iluzij, da je mir trajen in večen, saj zgodovina človeštva žal ni zgodovina miru, ampak zgodovina vojn. Marsikomu se to zdi nepredstavljivo in morda celo bogokletno, ampak dejstva so žal taka. Zato pojdimo s trezno glavo naprej in preprečujmo vse morebitne ekstremizme, vojne in kakršna koli hujskaštva. Pripeljite v muzej čim več ljudi, da si ga bodo lahko ogledali in se bodo lahko tudi na ta način zgodovinsko podučili, saj je zgodovina najboljša učiteljica. Uči nas, če jo le želimo brati, da napak ne ponavljamo na svoji koži. Zgodovina nam pove, kaj je bilo narobe in kaj je lahko narobe, če ne bomo prav ravnali."

Ob zvokih Maistrove pesmi Pomlad v izvedbi Lane Bučevec in Matica Smolnikarja so si povabljeni ogledali zanimivo muzejsko zbirko, ki pa si jo lahko občanke in občani ogledate tudi vi, in sicer v prostorih pod glavno avtobusno postajo v Kamniku na naslovu Maistrova 18, v soboto, 9. 4. in nedeljo, 10. 4. 2016, od 9. do 18. ure. Ogled muzeja bo nato možen po predhodnem dogovoru s predsednikom Kulturno zgodovinskega društva Triglav, katerega kontakt najdete na spletnem naslovu Društva www.kzdtriglav.com.

Fotografije: Janja Zorman Macura, Občina Kamnik in Gorazd Kavčič, Gorenjski glas