O-STA

Preverite seznam držav, ki slovijo kot davčne oaze

Davčne oaze so države oziroma otoki, ki slovijo po ohlapni zakonodaji ter slepoti za poreklo denarja in zgodovino ustanoviteljev, ki vlagajo v tamkajšnje banke oziroma ustanavljajo (navidezna) podjetja. Dolgo je za davčno oazo kot edina v Evropi veljala Švica, danes pa je seznam davčnih nebes oziroma "offshore finančnih centrov" že bistveno daljši.

IZOBRAŽEVANJE

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Na katere dele slovenske zakonodaje morate biti še posebej pozorni, za katere inšpektorje lahko pričakujete, da vam bodo vsaj enkrat v podjetniški karieri potrkali na vrata, in kaj narediti, ko se to zgodi?

Več informacij

Davčne oaze: kje so?

Davčna nebesa so daleč stran od realnosti vsakdana, kjer ljudje redno plačujemo davke. Termin davčne oaze prej kot rajske tropske plaže in kokosovo mleko v spomin prikradejo navidezna podjetja in davčne nepravičnosti, ki jih je med drugim nedavno razkrila afera Panama Papers. Med najbolj "popularnimi" destinacijami , ki jih je prinesla panamska afera, Svetovni gospodarski forum (WEF) povzema tabelo, na kateri so se znašli britanski Deviški otoki, Bahami in Sejšeli, Panama je na drugem mestu. Panama se je sicer na prvem mestu znašla glede registracije novih (navideznih) podjetij, kot so razkrili dokumenti.

Preverite, katere so najpopularnejše davčne oaze! Na seznamu je tudi Velika Britanija

Klikni in deli

In čeprav se Nevada, kitajski Hong Kong in Velika Britanija ne slišijo tako eksotično, so se tudi omenjene države znašle na dnu letvice davčnih nebes. Po raziskavi WEF imajo nekateri premožni ljudje svoja sredstva raje bližje domu, v državah z ugodno finančni uredbo. Tovrstne tabele se ugotavljajo na podlag indeksa finančne tajnosti, ki temelji na stanju državne finančne ureditve in obsegu poslov.

Prikaži 10 25 50 100 zapisov

Išči:

Panama Papers: to so najbolj popularne davčne oazeŠtevilo podjetij, ki jih je ustanovila družba Mossac Fonseca
Britanski Deviški otoki113,648
Panama48,360
Bahami15,915
Sejšeli15,182
Otok Niue9,611
Samoa5,307
Otok Angvila3,253
Nevada (ZDA)1,260
Hong Kong (Kitajska)452
Velika Britanija148
Uredi

Prikazujem 1 do 10 od 10 zapisov

Pred.Nasl.

Davčne oaze so raj za bogate družbe v smislu, da se tam skrijejo iz izognejo plačilu davka s pomočjo (ne)zakonitih metod. Na oazah se rada ustanavljajo tudi podjetja, ki služijo za prikrivanje ("shell company") koruptivnega stanja v družbi, pri tem gre največkrat za gospodarska kazniva dejanja, davčne utaje, pranje denarja, ukvarjanje z drogami in orožjem.

Davčne oaze in tamkajšnja poslovanja so največkrat zavita v tančico skrivnosti, zato je natančne podatke o financah, ki prosto plavajo in se kopičijo, težko dobiti. Kljub temu WEF navaja, da je v "davčnem morju" še za med 20 in 30 bilijonov neobdavčenih finančnih sredstev. Ameriška neprofitna organizacija Oxfam International ob tem podjetja in družbe poziva, naj se davčnim oazam odrečejo, saj bi z onemogočanjem neplačevanja davkov "super bogatih družb in posameznikov" denar porabili za preskrbo in izboljšanje zdravstvenega in šolskega stanja.

Vir: Svetovni gospodarski forum

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki davčna nebesa davčne oaze davki ohlapna zakonodaja pranje denarja preiskovalno novinarstvo utaja davkov

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/04/13/preverite-seznam-drzav-ki-slovijo-kot-davcne-oaze/