O-STA

Fursova nagradna igra: ste med srečnimi izžrebanci ali preverjenimi?

Če ste s pričetkom leta zbirali, račune preverjali ter pošiljali na Finančno upravo RS (Furs), vas verjetno zanima, koga je Furs nagradil za marljivost pri zbiranju računov v nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun!

IZOBRAŽEVANJE

Davčne blagajne

Tudi društva so lahko zavezanci za davčno potrjevanje računov. Ko društvo denimo organizira zabavo, na kateri prodaja pijačo, za svoje člane pripravi izlet in jim zanj zaračuna stroške, ali pa na stojnici prodaja izdelke svojih članov, mora izstaviti račun in ga od 2. januarja 2016 dalje tudi davčno potrditi.

Več informacij

Fursova nagradna igra: kdo so nagrajenci?

Nagrajenci, ki si sledijo po vrstnem redu od najvišje do najnižje izžrebane nagrade, so:

· Aleksandra Babić iz Ljubljane (15.000 evrov),

· Romana Grilj iz Moravč (10.000 evrov),

· Lea Zupe iz Rač (5.000 evrov),

· Marjan Tavčar iz Dutovelj (1.000 evrov).

Tri četrtine izdajateljev preverjenih!

To je bilo žrebanje v prvem krogu nagradne igre, ki se je končal 31. marca 2016. Po podatkih Fursa je bilo skupaj zbranih dobrih 664 tisoč paketov računa, od katerih jih je nekaj več kot 556 tisoč oziroma 84 odstotkov prispelo v elektronski obliki (preko mobilne aplikacije ali portala eDavki), 16 odstotkov paketov oziroma okoli 107 tisoč pa po pošti. Potrošniki, ki so račune preverjali digitalno, so vsaj enkrat preverili račune več kot 32.500 različnih ponudnikov blaga in storitev. To konkretno pomeni, da so potrošniki preverili račune kar 75 odstotkov vseh izdajateljev računov preko davčnih blagajn!

Potrošniki so preverili 75 odstotkov vseh izdajateljev računov preko davčnih blagajn!

Klikni in deli

Finančna uprava RS je nagradno igro pripravila ob uvedbi davčnih blagajn, saj so te lahko v boju proti sivi ekonomiji uspešne samo, če bodo tudi potrošniki ozaveščeni pri jemanju računov za plačano blago in storitve, so zapisali v sporočilu za javnost. Furs pravi, da se računi še vedno zbirajo in prijavljajo, saj od 1. aprila 2016 dalje poteka drugi krog nagradne igre, ki se bo zaključil 30. junija 2016. Nagradno žrebanje bo potekalo za enake vsote, skupno pa je v denarnem skladu za nagradno igro še 93 tisoč evrov.

V prvem tednu drugega kroga nagradne igre (do 7. aprila 2016) je bilo preverjenih že okoli 370 tisoč računov več kot 28 tisoč izdajateljev.

Furs z odzivom zelo zadovoljen

Z odzivom potrošnikov so na Fursu zelo zadovoljni, saj so potrošniki v prvih treh mesecih nagradne igre preverili skoraj 7,8 milijona računov, od tega jih je
bilo 144.857 (oziroma 1,86 odstotka) davčno nepotrjenih. Pri podrobnejših pregledih računov Fursovi nadzorniki ugotavljajo, kaj je razlog, da posamezni račun ni bil potrjen.

Se sprašujete, kolikšen je Fursov strošek uvedbe davčnih blagajn?

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetništvo zanimivosti

Oznakedavčne blagajne furs fursova nagradna igra izdaja računa potrjevanje računov preverjanje računov proti sivi ekonomiji vklopi razum zahtevaj račun

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/04/15/fursova-nagradna-igra-ste-med-izzrebanci-ali-preverjenimi/