O-STA

Prvomajska pravljica na Starem gradu nad Kamnikom

Solidarnost in vrednote dela dandanes lahko opišemo kot pravljico. Vedno bolj postajata ti dve vrednoti nekaj izmišljenega, nerealnega. Ker si vsi skupaj želimo, da bi bilo drugače, ker se vsi na svojem področju trudimo, da bi duh solidarnosti, ki je veljal za simbol delavstva, še živel ali pa zaživel, smo letošnje prireditve ob mednarodnem prazniku dela poimenovali prvomajska pravljica. Seveda s pravljico ne želimo živeti v iluzijah, temveč se družiti z iskrenim namenom in s spoštovanjem do dela, delavstva in domovine. Da se s povezovanjem in delom da narediti marsikaj in da v ljudeh še živi skupno dobro, se bodo prireditve odvijale na priljubljeni kamniški izletniški točki, na Starem gradu, ki smo ga v lanskem letu skupaj očistili ter počasi dobiva novo podobo.

Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik pripravljata pravo prvomajsko druženje in vas s prireditvijo "Prvomajska pravljica na Starem gradu" vabita, da se, spoštovane občanke, spoštovani občani, pridružite tudi vi, in sicer v soboto, 30. aprila 2016 in v nedeljo, 1. maja 2016.

Sobota, 30. april 2016

Od vseh prvomajskih običajev se je pri nas na predvečer praznika najbolj ohranilo kurjenje kresov. Tako se bo prvomajska pravljica pisala že v soboto, 30. aprila 2016, ko se bo ob 20. uri pričel kulturni program s pripovedovanjem zgodb o delu in delavstvu. Večerno kuliso Starega gradu bo krasil ognjeni ambient s kresom in ognjeno inštalacijo "Kam so šle vse fabrike?", z zabavnimi ritmi pa vas bo na plesišče pod zvezdami vabila skupina Za zdele Melisa, Rok in Marjan Spruk.

Nedelja, 1. maj 2016

Zgodnje praznično nedeljsko jutro lahko začnete s tradicionalno budnico Mestne godbe Kamnik, ali pa se peš odpravite na prizorišče celodnevnega dogajanja, na Stari grad, kjer bo od 8. ure dalje na voljo tradicionalni prvomajski golaž. Ob 11. uri boste lahko prisluhnili številnim zanimivim mislim in zgodbam o delu, delavstvu in naši domovini, za najmlajše pa se bodo odvijale ustvarjalne delavnice, občanke in občane pa bo ob največjem praznovanju socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja nagovoril župan Občine Kamnik Marjan Šarec. Dogajanje bodo s petjem popestrile Ljudske pevke Predice, za udarne ritme bodo poskrbele članice in člani Mestne godbe Kamnik ob družbi članic Društva kamniških mažoretk Veronika, ki bodo s plesnimi ritmi ogrele plesišče za zaključek praznovanja, ko vas bo z domačimi vižami v poskočne ritme povabila skupina Špica.

Prireditve bodo potekale v vsakem vremenu.

Tako kot so nekoč delavci znali stopiti skupaj, ko je bilo najbolj pomembno, tako ste tudi vi vabljeni, da v tem duhu skupaj pokažemo spoštovanje prizadevanjem mnogih generacij delavstva, da verjamemo, da zmoremo in znamo, če le želimo. Vabljeni na Stari grad, vabljeni, da dokažemo željo, da pravljica ne bo več le pravljica.

Peš na Stari grad

Občanke in občane vabimo, da se na priljubljeno kamniško izletniško točko podate peš, saj v času prireditev na Starem gradu, torej v soboto, 30. aprila 2016 in nedeljo, 1. maja 2016, na prizorišče ne bo možno dostopati z osebnimi avtomobili. Za vse tiste, ki vzpona ne boste zmogli (starejši, družine z majhnimi otroki, ...), pa bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Kamnik-Stari grad- Kamnik. Avtobus bo vozil izpred parkirišča Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra do Starega gradu po spodnjem voznem redu.

Sobota, 30. april 2016

Kamnik-Stari grad Stari grad-Kamnik

ob 19:00 ob 23:00

ob 19:30 ob 23:30

ob 20:00 ob 24:00

Nedelja, 1. maj 2016

Kamnik-Stari grad Stari grad-Kamnik

ob 9:40 ob 14:30

ob 10:00 ob 15:00

ob 10:40 ob 15:30

Začasna sprememba prometnega režima - popolna zapora na Cesti na kamniški Stari grad

Občina Kamnik obvešča občanke in občane, da bo v času od sobote, 30. aprila 2016, od 19. ure do vključno nedelje, 1. maja 2016, do 20. ure veljala začasna sprememba prometnega režima oziroma popolna zapora zaradi "Prvomajske pravljice na Starem gradu."

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.