O-STA

Koliko prispevkov plačujejo samozaposleni?

Na Finančno upravo RS (Furs) smo se obrnili z vprašanjem o tem, koliko prispevkov plačujejo samozaposleni v Sloveniji. Odgovarjajo, da je najnižja osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost za samozaposlene osebe v letošnjem letu 870, najvišja pa okoli 5.440 evrov.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Negotovost ali plačan dopust? Izzivi ali plačana bolniška? Večji dohodki ali socialna varnost? Svoboda ali šef? Na brezplačni delavnici odgovorimo na vsa vprašanja, ki vas ob besedi 'samostojni podjetnik zanimajo'!

Več informacij

Koliko prispevkov plačujejo samozaposleni?

Povprečna osnova, od katere samozaposlene osebe plačujejo prispevke za socialno varnost v letu 2016, znaša 1.074,25 evra in prispevki od te osnove znašajo 410,36 evra (22,10 % + 16,10 % = 38,20 %).

Najnižja osnova, od katere samozaposleni plačujejo prispevke za socialno varnost v letošnjem letu, znaša 871,30 evra, prispevki od te osnove pa znašajo 341,20 evra (22,10 % + 16,10 % = 38,20 %).

Najnižja osnova za prispevke za samozaposlene osebe

· v letu 2014: minimalna plača,
· v letu 2015: znesek 54 odstotne zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih preračunane na mesec (v nadaljevanju: PP),
· v letu 2016: 56 odstotkov PP,
· v letu 2017: 58 odstotkov PP,
· v letu 2018: 60 odstotkov PP.

Če dobiček samozaposlene osebe ne preseže 60 odstotkov PP, za obračunsko obdobje od februarja 2014 dalje osnova za prispevke za zdravstveno zavarovanje ne more biti nižja kot 60 odstotkov PP.

Najnižja osnova za plačilo prispevkov za s. p. znaša 870, najvišja pa okoli 5.440 evrov.

Klikni in deli

Zavarovalna osnova

Osebe, ki so obvezno zavarovane na podlagi statusa fizične osebe, ki opravlja pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost, prispevke plačujejo od zavarovalne osnove, določene po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zavarovalna osnova se določi glede na doseženi dobiček samozaposlene osebe v preteklem letu. Pri tem se v dosežen dobiček ne upoštevajo obračunani prispevki za socialno varnost ter znižanje in povečanje davčne osnove, so zapisali na Fursu.

Zavarovanec se lahko sam odloči in za naprej plačuje prispevke za socialno varnost od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 odstotkov, vendar najmanj od najnižje zavarovalne osnove v posameznem obračunskem obdobju ali pa od višje zavarovalne osnove, vendar, kot poročajo s Fursa, ta ne more biti višja od zneska 3,5-kratnika povprečne letne plače zaposlenih.

Preberite tudi:

· S. p., socialni prispevki so vaša skrb, ne čakajte položnice s Fursa!

· Prispevki za popoldanski s. p. letos nižji

Koristne povezave:

· Mesečne osnove in zneski prispevkov

· Plačilo prispevkov za socialno varnost za samozaposlene osebe

IZOBRAŽEVANJE

Osnove AdWords oglaševanja

Po katerih ključnih besedah vaš iščejo vaše potencialne stranke in kako najhitreje, po ključnih besedah, na spletu najdemo tisto, kar iščemo?

Več informacij

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki furs koliko prispevkov plačujejo samozaposleni minimalni prispevki najnižja osnova povprečna osnova samozaposlitev socialna varnost socialni prispevki zavarovalna osnova


POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/04/26/koliko-prispevkov-placujejo-samozaposleni/