O-STA

Kakšno pa je vaše razmerje med delom in zasebnim življenjem?

V svetu, ki je vse bolj povezan in hiter, nas ne preseneča dejstvo, da razmerje med delom in zasebnim življenjem skorajda ne obstaja več oziroma je združeno v eno. Gre za trend, ki se je pojavil z nastankom moderne družbe in želji po uspehu.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Če imate raje kot šefa in dolge ure, preždete v pisarni, fleksibilnost delovnika in dejstvo, da ste sami sebi šef, potem postanite samostojni podjetnik. Vse informacije pred ustanovitvijo vam brezplačno podamo na DATI.

Več informacij

Moderna tehnologija, telefoni, dosegljivost 24 ur na dan. Kljub temu, da gre za svetovni pojav, Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ugotavlja, da so nekatere države temu bolj podvržene kot druge. Danska naj bi tako med delom in zasebnim življenjem imela najboljše ravnovesje. Povprečno 13 odstotkov zaposlenih v posamezni državi članici OECD na dan dela več kot 50 ur na teden, ta odstotek pa je pri Dancih bistveno nižji, saj pri njih 50delovnih ur na teden naredita dva odstotka prebivalcev. K temu dejstvu zagotovo pripomore tudi urejenost otroškega varstva in finančne spodbude za družine z majhnimi otroki.

Po raziskavi sodeč skoraj 6 odstotkov Slovencev dela dolge ure, kar je sicer manj od povprečja, ki je 13 odstotkov prebivalstva. Če delajo dlje moški ali ženske, lahko preverite tukaj.

Morda vas zanima tudi, koliko odmora in počitka na delovnem mestu vam pripada? Veste, da nekaterim ta pravica ne pripada?

Razmerje med delom in zasebnim življenjem po svetu

Tudi nekatere druge države severnega in zahodnega dela se znajdejo na seznamu najboljšega razmerja med delom in zasebnim življenjem. Španija se tako uvršča na drugo mesto, Nizozemska na tretje. V Španiji ima delavec povprečno 16,1 ure prostega časa na dan, kar je več od povprečja držav članic OECD, ki je 15. Nasprotno je v Turčiji, ki je med članicami na zadnjem mestu. Ocenili so, da 41 odstotkov zaposlenih dela dolge ure. Podobna situacija je tudi v Mehiki, kjer 20 odstotkov zaposlenih dela več kot 50 ur na teden in ima omejen dostop do starševskega varstva. Od četrtega do desetega mesta si sledijo: Belgija, Norveška, Švedska, Nemčija, Rusija, Irska in Luksemburg.

Druge države, ki so se razvrstile relativno nizko, so Čile, Izrael, Koreja in Japonska. In čeprav imajo v Koreji 14,6 ur prostega časa na dan, njihova kultura dolgega delovnega časa in neplačane nadure državo potiskata močno navzdol po lestvici. Dolg delovni čas na Japonskem pa je med drugim vplival tudi na rodnost, kar je sicer problem tudi v Koreji. V povprečju imajo tamkajšnji prebivalci 1,3 oziroma 1,4 otroka.

Danska ima najboljše razmerje med delovnim časom in privat življenjem. Kaj pa Slovenci?

Klikni in deli

Od devetih do petih

Poznate pesem "Nine to Five" ameriške pevke Dolly Parton? Delate od devetih do petih? Po podatkih raziskave naj bi bi se te ure postopoma podaljševale. Pisarniški delavci naj bi delali 12 ur dnevno, tako na delovnem mestu kot od doma. Kljub temu se več ljudi, ki so vpeti v dolge delovne ure, se (podatki veljajo za leto 2014) glede na razmerje med delom in zasebnim življenjem raje odločijo za delo.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Če ste pisarniškega dela naveličani, imate zagotovo kak hobi ali idejo, ki jo želite uresničiti. To je zdaj mogoče! S pomočjo DATINIH strokovnjakov uredite vse potrebno, da vaš hobi postane vaš novi posel!

Več informacij

Vir: Svetovni gospodarski forum

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki delo delovnik globalizacija gospodarstvo moderna era oecd razmerje med delom in zasebnim življenjem stres tehnologija wef zasebno življenje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/04/29/kaksno-pa-je-vase-razmerje-med-delom-zasebnim-zivljenjem/