O-STA

Župan Marjan Šarec ob prazniku dela: "1. maj je odlična priložnost, da storimo nekaj drugače, da preidemo od besed k dejanjem."

Stari grad je danes dopoldne postal prizorišče prvomajske proslave, kjer je zbrane s slavnostnim nagovorom pozdravil župan Občine Kamnik Marjan Šarec. Na točki, ki je v lanskem letu s pomočjo občanov dobila osveženo podobo, je duh solidarnosti spet zaživel in združil ljudi s spoštovanjem do dela, delavstva in domovine.

Na današnji praznik je občanke in občane Občine Kamnika že navsezgodaj zjutraj prebudila Mestna godba Kamnik z članicami Društva kamniških mažoretk Veronika, ki je tradicionalno budnico zaključila na Starem gradu. Zbrane so z živahnimi koračnicami spravili na noge in poskrbeli za prijetno vzdušje na osrednjem prizorišču letošnjega praznovanja.

Praznik dela, ki ga vsako leto 1. maja obeležujejo v večini držav na svetu, je praznovanje dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Tudi na Starem gradu se je prireditev poimenovana Prvomajska pravljica odvila v povezovalnem vzdušju, katerega pomembnost je s svojim govorom še podkrepil župan Marjan Šarec: "Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, prisrčno pozdravljeni na Starem gradu, kamniškem biseru, ki smo ga po dolgih letih, zapuščenega in zanemarjenega spet dobili v roke in ga, lahko rečem, osvobodili. 1. maj je odlična priložnost, da storimo nekaj drugače. Da preidemo od besed k dejanjem. Če se sprašujemo, ali ima 1. maj še pomen ali ga nima, vam povem, da ga ima. Za vse tiste, ki dobro v srcu mislijo, ki so pošteni, ki ne želijo izkoriščati drugih za svoje namene in, ki ne želijo uničevati, ampak graditi in spravljati skupaj. Vedno je bilo rečeno, da ena generacija gradi, druga zapravlja in tretja postavi vse nazaj na noge. Katera generacija smo mi? Tista, ki postavlja ali tista, ki uničuje? Včasih smo zmedeni.
Kapitalizem, ki ga imamo danes, ni tisto tržno gospodarstvo, ki smo si ga želeli, ko smo prehajali iz enega sistema v drugega, ampak je to čisto nekaj drugega. Vzemimo na primer Elan. Nekoč je bila tovarna ponos cele Slovenije. Potem je prehajala iz enega lastništva v drugega. In ravno ta Elan se je odločil, da na višku moči, na višku zmagovitega Petra Prevca, opustil program izdelovanja smuči, s katerim Peter, in skupaj z njim vsa Slovenija, zmaguje. To je ta kapitalizem, ki ni dober. Ko se gleda samo še na profit, ali se nam splača ali ne. Se nam splača danes biti tukaj? Glede na vreme najbrž ne, tudi glede na dejstvo, da je danes praznik in bi bili lahko marsikje drugje, ne.
Ampak zakaj smo tukaj? Zato, ker želimo praznovati 1. maj, želimo ga praznovati tako, kot se spodobi, ob tem pa ne pozabljamo na tako opevane delavske pravice. Kaj pa so sploh delavske pravice? Kdo jih brani? Branijo jih največkrat tisti, ki v življenju niso nič pametnega počeli, njihovih dejanj in rezultatov ni opaziti. Ti ljudje branijo pravice morda enkrat na leto, namesto, da bi se za njih borili celo leto. Vemo kdo so ti ljudje, vemo, da bodo samo govorili, država pa bo še naprej propadala. Ne da se zmagovati, ne v političnem in ne v gospodarskem pogledu, samo z besedami. Besede so sicer lepe, a ne nasitijo in ne prinesejo napredka. Samo dejanja so tista, ki štejejo. Eno dejanje sledi drugemu, in več teh dejanj pripelje do razvoja do prosperitete in ne nazadnje do takšne države, ki si jo vsi želimo. Ampak največ lahko naredimo sami.
Veliko je danes govora o solidarnosti, strpnosti, o spravi. Ampak te besede imajo eno veliko značilnost. Bolj kot jih ponavljamo, manj se uresničujejo. Kajti te besede je potrebno udejanjiti. Potem pride do uspeha. Danes zbrani tukaj na Starem gradu, in še mnogi drugi, vemo, kaj ni dobro, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi bilo boljše. A kar čakamo, jamramo, ničesar ne spremenimo in pustimo tujcem, tujemu kapitalu, da propademo. Zato ima to praznovanje 1. maja podnaslov "Kam so šle vse fabrike?" Ja, šle so, pohlepu naproti, po poti uničenja in po poti dobičkarstva nekaterih ljudi. Pa bi lahko imeli vsi nekaj od tega. Imamo čudovito deželo, kjer se da lepo živeti in mnogi nam to zavidajo, a tega ne znamo ceniti. Kot sem rekel, 1. maj na Starem gradu se je pred enim letom zdelo kot utopija, kot pravljica. Saj si po vseh sodnih bojih, nismo upali verjeti, da ga bomo kdaj dobili nazaj.
Zdaj smo tukaj na Starem gradu generacija, ki zadeve počasi postavlja na noge. Počasi se v notranjosti dogaja obnova, ko pa bo lokacija obnovljena, ko bo ta točka spet postala zbirališče Kamničank in Kamničanov, takrat bomo rekli, da smo nekaj naredili. S tem se zavedamo, da ne bomo rešili ne občine, ne države, a vendar bomo naredili korak k temu, da bomo solidarni, da bomo "pljunili v roke" in nekaj spremenili. Tako kot smo nekaj naredili, ko smo ga lani očistili. To so dejanja, ki nekaj veljajo. Če bomo delali, če bomo znali stopiti skupaj, če ne bomo drug drugega žalili, če bomo znali poslušati in včasih tudi stopiti nazaj, potem bo 1. maj spet dobil tisti pravi pomen. Naj živi 1. maj, naj živijo pravice, človeške in delavske!"

V kulturnem programu sta z mislimi, ki prikazujejo pogled na današnjo situacijo simbola delavstva, na nekoliko provokativen način spregovorila umetnika Lana Bučevec in Goran Završnik, vrednote dela pa so v svojih pesmih poudarile tudi Ljudske pevke Predice in k petju pritegnile nekaj več kot sto zbranih pod velikim šotorom. Po uradnem delu je na oder stopila skupina Špica in s poskočnimi vižami poskrbela za pravo plesno vzdušje.

Kljub dežju se je tudi danes nekaj najbolj pogumnih obiskovalcev na Stari grad odpravilo peš, za druge pa je bilo poskrbljeno z brezplačnim avtobusnim prevozom. Na vrhu je že od 8. ure dalje dišalo po tradicionalni jedi Okusov Kamnika, Firštovem divjačinskem golažu, na voljo pa so bile tudi druge lokalne dobrote.

Na Starem gradu se je danes večkrat zaslišal vesel vzklik, s katerimi so obiskovalci izrazili iskreno zadovoljstvo nad obuditvijo bisera nad mestom. Današnja podoba vzpetine nad mestom je dokaz, da se s povezovanjem in delom da narediti marsikaj, in naj bo ta prireditev le uvod do stare slave priljubljene kamniške izletniške točke.

Več slikovnega gradiva najdete na povezavi: http://www.kamnik.si/novice/Zupan-Marjan-Sarec-ob-prazniku-dela-1-maj-je-odlicna-priloznost-da-storimo-nekaj-drugace-da-preidemo-od-besed-k-dejanjem-01-05-2016

Besedilo in fotografije: Janja Zorman Macura, Občina Kamnik in Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik