O-STA

Varčujete v depozitih? Trend nižanja obrestne mere za depozite se nadaljuje

Trend nižanja obrestne mere za depozite, tako za kratko- kot dolgoročne, se nadaljuje tudi letos. Slovenski varčevalci imajo velik del svojih prihrankov prav v depozitih ali na drugih varčevalnih računih.

IZOBRAŽEVANJE

Nepovratna sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Do nepovratnih finančnih sredstev lahko pridete tudi mikro in mala podjetja, namenite pa jih lahko v investicije ali v zaposlitev novih sodelavcev. Kako do njih, vam brezplačno svetujemo na DATI!

Več informacij

V primerjavi z lanskim letom so se obrestne mere za depozite v povprečju znižale za dve tretjini, trend zniževanja pa beležimo že četrto leto. Povprečna obrestna mera za enoletno vezavo 1.500 evrov znaša 0,22 odstotka, za dvoletno vezavo pa 0,53. Obrestne mere se po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) približujejo ničli.

Veliko Slovencev ima velik del prihrankov v depozitih!

Klikni in deli

Obrestne mere za depozite: kje so najvišje in kje najnižje?

Kratkoročna vezava za 3 mesece v povprečju prinaša 0,07 odstotne obresti. Najvišje obresti za enoletni depozit boste trenutno dobili pri Sberbank banki (0,40 odstotka), za obdobje dveh let ponujajo najvišje obresti pri Gorenjski bank in banki Sparkasse (0,80 odstotka).

Depoziti so pomemben instrument za kratkoročno varčevanje potrošnikov, mnogi pa v njih varčujejo denar tudi za daljša obdobja, ker ne želijo nase prevzemati naložbenega tveganja. Slovenski varčevalci imajo velik del svojih prihrankov prav v depozitih ali na drugih varčevalnih računih, ugotavljajo na ZPS.

Varčevanje večjih vsot denarja

Depoziti so atraktivna oblika varčevanja, saj lahko tudi s kratkoročno vezavo sredstev varčujete po višjih obrestnih merah kot na navadnih varčevalnih ali bančnih računih. Če varčujete večje vsote denarja, se vam splača primerjati ponudbo bank, saj se obrestne mere med ponudniki lahko zelo razlikujejo. Obrestne mere za depozite lahko preverite vprimerjalniku ZPS.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite nadata@data.si.

Če želite prihraniti nekaj več, predvsem pa banke spodbuditi k bolj konkurenčni ponudbi, lahko svoje prihranke prenesete na drugo banko, ki vam bo zanje ponudila več. Zaradi varčevanja drugje vam ne bo treba zamenjati tudi bančnega računa. Druga banka vam bo za namen izplačila depozita praviloma odprla brezplačen referenčni račun, še pišejo na ZPS. Več o tem smo pisali v prispevku Zamenjava banke prinaša prihranke.

Preberite tudi:

· Prvič celoletna napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti

· Subvencionirana obrestna mera in manj zavarovanja za mikro, majhna in srednja podjetja!

· Obrestna mera zamudnih obresti ostaja nespremenjena

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Prihranki so lahko tudi dobra motivacija, da iz vašega hobija ali odlične ideje nastane novi posel. Kako zaslužiti s hobijem ali idejo, brezplačno svetujemo na DATI.

Več informacij

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki bančni račun depoziti menjava banke obrestna mera obrestne mere za depozite varčevanje vezava

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/03/varcujete-v-depozitih/