O-STA

Prvo četrtletje prinaša obetavne novice o trgu dela

S Statističnega urada RS (Surs) prihajajo obetavne novice o trgu dela. V prvem četrtletju letošnjega leta se je namreč ponovno povečalo število tako prostih kot zasedenih delovnih mest.

IZOBRAŽEVANJE

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?

Že imate poslovni načrt, ki bo vaše poslovne partnerje in investitorje vrgel na zadnjo plat? Brezplačno vam svetujemo, kako narediti najboljšega!

Več informacij

Med januarjem in marcem 2016 je bilo ocenjenih skoraj 11.500 prostih delovnih mest, kar je za 1.860 prostih delovnih mest več kot v prejšnjem četrtletju. Nekoliko se je povečalo tudi število zasedenih delovnih mest, in sicer jih je bilo skoraj 694.500, ugotavljajo na Sursu.

Novice o trgu dela: število prostih delovnih mest preseglo "magično mejo"

"Prvič po letu 2008 je število prostih delovnih mest preseglo magično mejo 10.000," sporočajo s Sursa. V prvem četrtletju letošnjega leta je bilo v Sloveniji ocenjenih skoraj 11.500 prostih delovnih mest, to je za 1.860 delovnih mest več, kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju. Največ prostih delovnih mest na ravni Slovenije je bilo ocenjenih vpredelovalnih dejavnostih (skoraj 2.400) in vgradbeništvu (nekaj več kot 1.700). Pri delodajalcih z 10 ali več zaposlenimi osebami je bilo ocenjenih okoli 6.100 prostih delovnih mest, kar predstavlja 53,6 odstotka vseh prostih delovnih
mest.

Povpraševanje po novi delovni sili je predvsem zaradi velikega števila poslovnih subjektov, ki zaposlujejo samo eno ali dve osebi, težje izmerljivo, ob tem še opozarja Surs.

Morda vas zanima tudi, da prihajajo spodbude za zaposlovanje, višje izobraženim brezposelnim ženskam pa se obeta tudi jesenski krog brezplačnega podjetniškega usposabljanja za namen samozaposlovanja!

Novice o trgu dela: število prostih delovnih mest preseglo "magično mejo" 10.000!

Klikni in deli

Najvišja stopnja delovnih mest v gostinstvu

V prvem četrtletju je stopnja prostih delovnih mest znašala 1,6 odstotka. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je zvišala za dve desetinki odstotne točke, predvsem na račun izrazitega povečanja števila prostih delovnih mest (za 19,4 odstotka), medtem ko je število zasedenih delovnih mest ostalo skoraj na enaki ravni. Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila ocenjena v dejavnosti gostinstva, znašala je 4,2 odstotka, in v dejavnostigradbeništva, kjer je bila 3,5 odstotna.

Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi osebami se je stopnja prostih delovnih mest prav tako zvišala, in sicer za desetinko odstotne točke, znašala je 1,1 odstotka. Najvišja je bila v dejavnosti gradbeništva, in sicer 2,6 odstotna.

IZOBRAŽEVANJE

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Katere oblike dela poznamo? Veste, katere so najbolj obdavčene in katere so najcenejše? Mi vam povemo!

Več informacij

Na letni ravni se je število zasedenih delovnih mest povečalo za 12 tisoč

V istem obdobju je bilo zasedenih tudi 694.500 delovnih mest, kar je za okoli 800 več kot v prejšnjem četrtletju. Od vseh zasedenih delovnih mest jih je bilo 80,6 odstotka pri delodajalcih z vsaj 10 zaposlenimi osebami. Na letni ravni v primerjavi z enakim četrtletjem prejšnjega leta, se je število zasedenih delovnih mest torej povečalo za skoraj 12.000, najbolj v predelovalnih dejavnostih, in sicer za skoraj pet tisoč.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja

Oznakeaktivno prebivalstvo avtorski članki gradbeništvo novice o trgu dela predelovalna dejavnost prosta delovna mesta trg dela zaposlitev zaposlovanje zasedena delovna mesta

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/12/prvo-cetrtletje-prinasa-obetavne-novice-o-trgu-dela/