O-STA

Tržni inšpektorat: pazljivo pri spletnem nakupovanju in pri klicu na 090!

Tržni inšpektorat: pazljivo pri spletnem nakupovanju in pri klicu na 090!

Monika Kern

13 maj 2016

0 komentarjev

Tržni inšpektorat RS (Tirs) stalno prejema prijave potrošnikov v zvezi z nakupom različnih izdelkov preko spleta, prav tako pa večkrat potrošnike opozarjajo glede sodelovanj v nagradnih kvizih prek televizijskih ekranov. Potrošniki, res poznate svoje pravice?

IZOBRAŽEVANJE

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Tako kot potrošniki morajo biti s svojimi dolžnostmi in pravicami seznanjeni tudi podjetniki! Poznavanje aktualne zakonodaje in predpisov omogoča lažji fokus na stroko in efektivno izvajanje posla!

Več informacij

Tržni inšpektorat opozarja: nakupovanje prek spleta

Tirs opozarja, da gre pri nakupovanju prek spleta največkrat gre za izdelke za hujšanje, izdelke, ki naj bi potrošnikom izboljšali njihovo počutje in zmanjšali stroške. Prijave se nanašajo predvsem na nedelovanje in neučinkovitost kupljenih izdelkov,neodzivnost ponudnikov ter težave pri uveljavljanju zahtevka za vračilo plačanega zneska.

Ker se na DATI zavedamo pomena varovanja potrošnikovih pravic, opozarjamo na tovrstne priložnosti, ki jih nepridipravi izkoriščajo preko naivnih potrošnikov. Da bi bilo tega čim manj, vam Datini pravni strokovnjaki svetujejo, kaj storiti v primeru, če so vaše pravice kršene. Ob tem navajamo tudi temeljna zakona, ki ščitijo potrošnike, in sicer:

· Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP)

· Zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot)

Oglase za nakup teh izdelkov je mogoče zaslediti pri brskanju po drugih spletnih straneh, večinoma v pasicah ob straneh ali v obliki oglasnih sporočil, ter tudi v okviru uporabe družbenega omrežja Facebook, opozarjajo na Tirs. Skupno vsem prejetim prijavam je, da v okviru spletnih strani, preko katerih so potrošniki kupovali izdelke, niso navedeni podatki o ponudniku ali so le ti navedeni na takšen način, da jih opazi le potrošnik, ki si ponudbo res dobro pregleda, ali pa so ti podatki pomanjkljivi (npr. le firma ponudnika, ne pa tudi njegov sedež). Če gre za podjetje v tretji državi, Tirs potrošnikom pri vračilu kupnine ne more pomagati, opozarjajo, sicer pa svetujejo, naj potrošniki pred nakupom ponudnika preverijo in se ob morebitnih težavah obrnejo na potrošniške organizacije, ki se nahajajo v državi, od koder prihaja ponudnik.

Tržni inšpektorat opozarja: pazljivo pri spletnem nakupovanju in pri klicu na 090!

Klikni in deli

Da je spletno nakupovanje področje, kjer se potrošnikove pravice hitro izjalovijo, smo pisali v prispevku 75% spletnih trgovin ne upošteva predpisov o varstvu potrošnikov, v tem prispevku pa smo pisali o tem, da vas zakonodaja pri spletnem nakupovanju varuje le v Sloveniji.

Ob tem pa naj spomnimo tudi na vse, ki prek spleta oglašujete. Veste, kakšne so vaše obveznosti ter kako so obdavčeni vaši prihodki?

Tržni inšpektorat opozarja: ne kličite na številke 090

Tirs potrošnike opozarja tudi na sodelovanje v oddajah z nagradnimi kvizi ali vprašanji, ki se dnevno predvajajo na nekaterih slovenskih televizijskih programih. Stroški klica v oddajo so namreč običajno višji od same nagrade, v kolikor jo klicatelj sploh prejme, so zapisali.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden se lotite posla, se je pametno, tako kot o izdelkih, ki jih kupujete prek spleta, o tem dobro pozanimati. Na DATI vam nasvet pred registracijo podjetja damo brezplačno!

Več informacij

Za te oddaje je značilno, da voditelj/ica gledalce poziva, naj pokličejo v oddajo na plačljivo telefonsko številko 090, pri tem sprašuje in se čudi, zakaj nihče ne kliče v oddajo, dejansko pa v oddajo kliče več gledalcev, ki ostanejo na liniji, zaradi česar na koncu plačajo visoke stroške klica (saj se klicatelju zaračuna vsaka minuta zveze, četudi klicatelj ni prevezan v eter), producent oddaje pa jih ne preveže v eter, ter jim ne nudi možnosti sodelovanja. S takšnim načinom gledalce spodbuja, da kličejo v oddajo, ker pa ne vedo kateri v čakalni vrsti so, pa klicatelji ostanejo na liniji.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki klic na 090 nagradni kviz nakup preko spleta nepoštene poslovne prakse potrošnikove pravice tržni inšpektorat varstvo potrošnikov zakonodaja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/13/trzni-inspektorat-pazljivo-pri-spletnem-nakupovanju-pri-klicu-na-090/