O-STA

Vlada ima resne namene za spodbujanje socialnega podjetništva

Da ima vlada resne namene za spodbujanje socialnega podjetništva, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek zagotovil na regijskem posvetu na temo spodbujanja razvoja socialnega podjetništva in zadružništva v ljubljanski urbani regiji. Kot navajajo, imajo strateški plan, s katerim bodo v naslednjih desetih letih iz 0,7 povečali število delovnih mest na 6,5 odstotka od vseh delovnih mest v tem sektorju.

IZOBRAŽEVANJE

Nepovratna sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Mikro in mala podjetja, si želite nepovratnih finančnih sredstev? Kdo si jih pa ne? Brezplačno vam svetujemo, kaj je za vas najbolje!

Več informacij

Minister Zdravko Počivalšek je na posvetu uvodoma dejal, da je potrebno socialnemu podjetništvu poiskati bolj primerno ime, ki bi prineslo večjo veljavo v okolju, saj omogoča, da tradicionalne industrije začinimo z več družbene odgovornosti. Poudaril je, da imaVlada RS z razvojem tega segmenta resne namene, saj ga je skupaj z zadružništvom umestila med strateško pomembne projekte, spremembe zakona o socialnem podjetništvu bodo usmerjene v poenostavitve registracijskih postopkov, država pa bo prevzela tudi večjo odgovornost pri njegovi promociji. Za Ljubljansko urbano regijo je vsekakor priložnost, da išče razvojni potencial v socialnem in zadružnem podjetništvu na področju okoljsko energetskih vsebin, transporta, samooskrbe in stanovanjske problematike.

Preberite tudi, kako socialna podjetja hitro in enostavno pridejo do finančnih sredstev ter kaj je družbeno odgovorno podjetje.

Spodbujanje socialnega podjetništva: vlada ima načrt

Na posvetu je bilo govora tudi o tem, da se spodbujanje socialnega podjetništva v Evropski Uniji v veliki meri naslanja na izkušnje in tradicijo zadružništva ter združenj. Ena izmed govornic na posvetu je delila tudi izkušnjo baskovske kooperative Mondragon, ki temelji na sloganu "humanity at work" (humanost pri delu) kjer gre za podjetniško-družbeno ekonomsko entiteto z globokimi kulturnimi koreninami in poslanstvom ustvariti blagostanje (dobrobit) znotraj družbe preko podjetniškega razvoja in ustvarjanja delovnih mest, pri čemer oblika povezanosti ni na prvem mestu.

Vlada v desetih letih zagotavlja 5,8 odstotka več delovnih mest v sektorju socialnega podjetništva!

Klikni in deli

Vlada je ob tem predstavila tudi strateški načrt za spodbujanje socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije. Slovenija ima cilj v naslednjih desetih letih iz 0,7 odstotka delovnih mest in 1 odstotka BDP, ki ga ustvarja ta sektor, ustvariti 6,5 odstotka od vseh delovnih mest in 7 odstotkov prispevka k BDP, kar je tudi povprečje 28 držav članic Evropske unije. Dodal je, da poteka sistemska ureditev in integracija socialne ekonomije v vse ključne dokumente za pospeševanje podjetništva, ter da je v pripravi Strategija razvoja socialne ekonomije in ekonomske demokracije od 2017 do leta 2027.

IZOBRAŽEVANJE

Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?

Na DATI spodbujamo socialno podjetništvo, spodbujamo pa tudi to, da se sami naučite voditi svoje enostavno knjigovodstvo!

Več informacij

Predstavljene so bile tudi finančne oblike podpore, ki so namenjene socialnim podjetjem in zadrugam s statusom socialnega podjetja v vseh fazah njihovega življenjskega cikla, in sicer v obliki subvencij za start-up fazo oziroma zagonsko fazo ter povratne oblike pomoči (mikrofinanciranja) za fazo rasti in razvoja socialnih podjetij.

Če vas ob tem zanimajo finančne spodbude, ki jih javni organi namenjajo zaposlovanju, si lahko preberete:

· Prihajajo spodbude za zaposlovanje

· Brezplačno podjetniško usposabljanje za višje izobražene brezposelne ženske

· Brezposelne ženske, ste pripravljene na dozo koristnih podjetniških informacij?

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja

Oznakeavtorski članki delovna mesta družbena odgovornost mgrt prispevek k bdp razvoj socialo podjetništvo spodbude spodbujanje socialnega podjetništva vlada zaposlovanje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/15/vlada-ima-resne-namene-za-spodbujanje-socialnega-podjetnistva/