O-STA

Prodajalci, pozor! Prihaja poostren nadzor prodaje sadja in zelenjave

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarjajo, da bodo v prihodnjih dneh izvajali večji nadzor prodaje sadja in zelenjave na tržnicah in drugih prodajnih mestih. Ob tem apelirajo tudi na potrošnike, da naj bodo pozorni na izvor pridelkov, ki se prodajajo kot sezonski lokalni. Kupci od prodajalcev kmetijskih pridelkov lahko zahtevajo tudi vse informacije in dokazila o navedbah prodajalca oziroma o poreklu proizvodov.

IZOBRAŽEVANJE

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Podjetniki, če poznate zakonodajo in svoje pravice, se neprijetnostim lahko mirno izognete. Veste, kaj lahko inšpekcija od vas zahteva?

Več informacij

Nadzor prodaje sadja in zelenjave prinaša - kazni za podjetnike

Pristojne službe (Inšpektorat RS za kmetijstvo ter Uprava za varno hrano) bodo v prihodnjih dneh izvajale poostren nadzor prodaje sadja in zelenjave. Nadzor prodaje zajema kontrolo označenosti sadja in zelenjave s poudarkom na sledljivosti in pravilni označenosti porekla blaga. Nadzor je usmerjen v kontrolo blaga na stojnici in kontrolo pridelave na kmetiji.

Prijava na izobraževanje

Zagrožena kazen za zavajanje potrošnika o poreklu blaga pri neposredni prodaji po Zakonu o kmetijstvu (ZKme-1) znaša od 1.500 do 9.000 evrov, če prekršek stori samostojni podjetnik, z globo od 600 do 1.800 evrov se za prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika, kazen od 600 do 1.800 evrov pa lahko pričakuje posameznik oziroma fizična oseba, ki opravlja dejavnost. Pri tem lahko inšpekcija tudi zaseže blago, s katerim je bil storjen prekršek, še sporočajo s kmetijskega ministrstva.

Nasvet za potrošnike

Potrošnikom ob tem svetujejo, da pri nakupih pred stojnico prodajalca vprašajo po izvoru blaga, sorti pridelka in če je kmetija, s katere pridelek izvira, pod uradnim inšpekcijskim nadzorom. Nadzor bo potekal tako na tržnicah kot tudi na drugih prodajnih mestih, kjer se nahajajo premične stojnice, zlasti ob magistralnih in lokalnih cestah, ob izvozih iz avtocest, ob trgovskih blagovnih centrih, sejmiščih in termalnih toplicah.

Če ob cesti, v trgovskih centrih ali toplicah prodajate kmetijske pridelke, vas potrošniki lahko povprašajo po dokazilih o poreklu!

Klikni in deli

Ministrstvo še dodaja, da naj potrošniki v primeru zaznanega suma ali očitnega zavajanja prodaje kmetijskih izdelkov o tem obvestijo pristojne inšpekcijske službe, in sicer inšpektorat (01) 434 57 00 ali upravo (01) 300 13 00).

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetništvo ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki globe inšpekcija inšpektorat za kmetijstvo kmetijski proizvodi ministrstvo za kmetijstvo nadzor nadzor prodaje podjetnik sadje in zelenjava samostojni podjetnik uprava za varno hrano zkmet-1

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/24/prodajalci-pozor-poostren-nadzor-prodaje-sadja-zelenjave/