O-STA

Alpe papir praznuje 10. obletnico delovanja

Podjetje Alpe papir d.o.o., trgovina na debelo z različnimi vrstami papirja in kartona, letos obeležuje deseto obletnico delovanja na slovenskem trgu. Jubilej so proslavili na zabavi, ki so jo prejšnji petek priredili za vse svoje dolgoletne poslovne partnerje v podjetju Hermes Softlab v Ljubljani. Z množičnim odzivom povabljenih gostov so bili v podjetju zelo zadovoljni, saj jim to pomeni priznanje in spodbudo za prihodnje delo.

Začetki Alpe papirja segajo v leto 1993, ko se je podjetje Klagenfurt Papier odločilo, da v Sloveniji ustanovi 'green-field' podjetje za prodajo papirja in kartona. Od skromnih začetkov (minimalni promet in le trije zaposleni) je podjetje v desetih letih prehodilo izjemno pot in v lanskem letu s povprečno 20 zaposlenimi ustvarilo letno realizacijo v višini 2,45 milijarde tolarjev.

Podjetje je vseskozi skrbelo za svoj razvoj s stalnimi vlaganji in izboljšavami. Število prodajnega in kvalitetno usposobljenega prodajnega osebja je iz leta v leto naraščalo, veliko napora je bilo vloženega v ureditev modernega, računalniško podprtega skladišča ter v pravočasno in dobro organizirano dostavo. Skladno s 'customer-oriented' poslovno strategijo velik poudarek namenjajo graditvi distribucijske mreže, saj so leta 2000 z namenom kvalitetnejšega servisiranja kupcev iz severovzhodne Slovenije odprli poslovno enoto v Mariboru. Večkrat so se uvrstili tudi med Gazele, najhitreje rastoča podjetja v Sloveniji. Danes se uvrščajo med vodilna slovenska podjetja na področju distribucije grafičnih in pisarniških papirjev.

Skozi prizmo 'customer-oriented' poslovne strategije v podjetju radi poudarijo, da ne prodajajo le papirja, temveč celovito storitev. Znanja in izkušnje, ki so si jih nabrali v desetletju delovanja so s pomočjo matice začeli uspešno izkoriščati preko trženja lastnih blagovnih znamk pisarniških in grafičnih papirjev.

Spremembe na svetovnem trgu na področju distribucije papirja Alpe papirju seveda niso prizanesle. Novembra letos je z ostalimi družbami iz Buhrmannove Paper Merchanting divizije, ki je bila dosedanja lastnica Alpe papirja, postal del avstralske multinacionalne grupacije PaperlinX. S formalnim zaključkom prevzema 01. novembra 2003 je PaperlinX postal tretji največji svetovni koncern na področju veletrgovanja s papirjem. Njegova evropska veja (pod katero spada tudi Alpe papir) bo poslovala pod imenom PaperlinX Europe in bo v svoji dejavnosti združevala dosedanje aktivnosti družbe PMD Buhrmann in aktivnosti, ki jih je PaperlinX v Evropi izvajal pred nakupom.

Alpe papir se uspešno vključuje v PaperlinXovo poslovno okolje, katerega ključne vrednote so dobičkonosnost, kakovost proizvodov, neprestano izboljševanje distribucijskih procesov in 'customer-oriented' filozofija. Novo lastništvo jim tako predstavlja nove izzive za naprej.

Podjetje Alpe papir d.o.o., katerega osnovna dejavnost je trgovina na debelo - prodaja različnih vrst papirja in kartona - je bilo ustanovljeno leta 1993. Alpe papir je hčerinsko podjetje multinacionalne družbe PaperlinX, ki ima korporativni sedež v Melbournu. Prodajni program podjetja obsega širok spekter papirja; od ekskluzivnih papirjev, kartonov in kuvert, brezlesnih ter premaznih papirjev in kartonov do embalažnih papirjev, vrečk, fax papirjev, samokopirnih in samolepilnih papirjev ter folij, sintetičnih in fotokopirnih papirjev. V podjetju je zaposlenih 20 ljudi. V slovenskem prostoru zavzema Alpe papir dominantni položaj, saj kroji smernice v panogi. Alpe papir, ki ne prodaja le papirja, temveč celovito storitev, se nenehno sooča z izzivi trženja in si prizadeva izboljšati distribucijo, ki predstavlja v tej panogi največji prihranek časa in denarja - in to na vseh področjih poslovanja.

PaperlinX je eden najpomembnejših neodvisnih distributerjev papirja na svetu in se uvršča med največje avstralske proizvajalce časopisnih, embalažnih in grafičnih papirjev. Njegove delnice kotirajo na avstralski borzi, celotna tržna kapitalizacija pa danes znaša okrog 1,3 milijarde evrov.

Družbo PaperlinX sestavljata dve diviziji: PaperlinX Merchanting, ki se ukvarja z distribucijo papirja in Australian Paper, katere glavna dejavnost je proizvodnja časopisnega in embalažnega papirja.

Na področju grafičnih papirjev ima družba v Avstraliji in Novi Zelandiji 60% tržni delež, trdno je zasidrana v ZDA, Kanadi in delu Azije ter je vodilna v Evropi. Uvršča se med največje svetovne distributerje papirja, z 10.000 zaposlenimi v 29 državah in prometom v višini 5,3 milijard evrov.