O-STA

Obvestilo za javnost: Pametno s soncem (in solariji) za zdravo in mladostno kožo

"Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo" je naslov programa, ki ga ob podpori Ministrstva za zdravje že drugo leto izvaja Oddelek za kozmetiko Visoke šole za storitve v Ljubljani (VIST). V okviru programa na različne načine opozarjajo mlade, naj se ne izpostavljajo soncu prekomerno oz. naj se primerno zaščitijo pred soncem in naj ne obiskujejo solarijev, da preprečijo pospešeno staranje kože in ohranjajo zdravje.

Aktivnosti temeljijo na ugotovitvah, objavljenih v znanstvenih publikacijah, ter rezultatih lastnih raziskav na VIST. Raziskave kažejo, da smo ljudje, zlasti mladi, precej bolj dovzetni za opozorila pred vidnimi znaki staranja, kot za opozorila glede nevarnosti nastanka raka. Zato se kampanja v okviru tega programa za razliko od večine drugih kampanj osredotoča predvsem na zgodnje spremembe v koži, še preden so vidne navzven, ter vidne spremembe na koži - znakov staranja, kot so gube, neenakomerna pigmentiranost ipd., do katerih prihaja zaradi kumuliranja učinkov skozi daljše obdobje. Seveda se opozorila ne izognejo skrajnim posledicam - nastanku rakavih obolenj.

Tako je ekipa VIST v okviru programa poleg več predavanj na srednjih šolah že izvedla tudi vrsto delavnic, v katerih so dijakinje in dijaki z uporabo posebne opreme, ki je sicer namenjena izvajanju študijskih procesov in raziskavam, neposredno spoznavali negativne posledice delovanja UV žarkov na kožo. Ta spoznanja v kombinaciji s sodobnimi znanji o zaščiti pred škodljivimi UV žarki so dobra popotnica mladim, da bodo ohranjali mladostno in zdravo kožo še dolgo v starost.

VIST je na šole pred kratkim razposlal tudi informativno gradivo - letak o vzrokih, posledicah in zaščiti pred škodljivimi vplivi UV žarkov, in sicer kot opozorilo dijakinjam in dijakom na ustrezno ravnanje v poletnem počitniškem času.

Jeseni bo VIST nadaljeval s predavanji in delavnicami na zainteresiranih šolah. V jesenskih delavnicah bo poudarek na prikazu negativnih učinkov sončenja z ugotavljanjem popoletnih sprememb kože.

Študentke visokošolskega študija kozmetike na VIST so pod vodstvom mentoric izvedle več delavnic, na katerih so udeleženci s posebnimi aparaturami spoznavali škodljive učinke UV žarkov na kožo. Slika je z delavnice v Sončnem kotičku na lanskoletnem 5. Festivalu kozmetike in velnesa. Foto: U. Premik.

Več o programu pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo na http://vist.si/kozmetika/sonce.htm

Letak na je dostopen na http://vist.si/Pametno%20s%20soncem.pdf


Kontakt za medije:
Urša Dimnik, Oddelek za kozmetiko, Visoka šola za storitve, Gerbičeva ul. 51a, Ljubljana
e-naslov: kozmetika@vist.si, tel. 01 2831 700 ali 031 733 284.