O-STA

Na Festivalu kozmetike in velnesa je bilo pestro in zanimivo

Ljubljana, 14. septembra 2016

V soboto, 10. septembra je bil v Ljubljani že 6. Festival kozmetike in velnesa, ki je vsakoletni osrednji strokovni dogodek na tem področju. Osrednji del festivala so bila strokovna predavanja, ki so jih dopolnjevala dogajanja na razstavnih prostorih s prikazi različnih kozmetičnih postopkov, izdelkov in aparatur ter Sončni kotiček (s podporo Ministrstva za zdravje), v katerem so analizirali poškodbe kože obiskovalk in obiskovalcev zaradi izpostavljenosti soncu čez poletje.

Tematska raznolikost predavanj je bila očitna že iz uvodnih dveh. Prvo je bilo o "velikem zahtevnem svetu make-upa", kot ga vidi "make-up artistka" v slovitem prestižnem Harrodsu v Londonu, edina Slovenka, diplomirana kozmetičarka, zaposlena v MAC-u, vodilni firmi za dekorativno kozmetiko na svetu.

Drugo pa je bilo zelo poglobljeno predavanje o ultrazvoku v kozmetiki, ki je pokazalo, kako zelo kompleksna je uporaba oz. učinki in stranski učinki ultrazvoka na kožo glede na vrsto parametrov, česar se kozmetičarke pogosto ne zavedajo dovolj.

Sledila so krajša predavanja o primerjavi učinkov klasične masaže in masaže z zeliščnimi snopki z uporabo posebne aparature za konstantno segrevanje snopkov, pa predavanje, ki je razkrilo, da obrazna joga sicer lahko krepi posamezne mišice obraza, a na zmanjševanje nekaterih tipov gub nima bistvenega vpliva, zlasti mimične pa lahko celo poslabša.

Predstavljeni so bili tudi presenetljivi rezultati raziskave med diabetičnimi bolniki, starimi nad 65 let, ki kažejo, da velika večina teh bolnikov ne skrbi ustrezno za svoja stopala, kar lahko vodi do hitrejšega pojavljanja resnih zdravstvenih problemov na stopalih. Zato je promocija skrbi za ustrezno redno nego stopal velik izziv in priložnost tako za zdravstvo kot za dobro usposobljene kozmetičarke-pedikerke in velikega pomena za javno zdravje.

Prikazani so bili tudi spodbudni rezultati raziskave refleksnoconske masaže stopal ter masaže z individualno pripravljenimi mešanicami eteričnih olj na simptome menopavze. Izpostavljeni so bili zlasti izraziti učinki lajšanja nespečnosti in navalov vročine.

Za barvit zaključek predavanj pa je bilo poskrbljeno s prikazom ličenja oči nekoč in danes ter uporabe stilov ličenja iz različnih zgodovinskih obdobij v današnjem času.

Sončni kotiček in vsa predavanja so izvedle diplomantke in študentke visokošolskega študija kozmetike 1. stopnje ali magistrskega študija kozmetike na Oddelku za kozmetiko Visoki šoli za storitve (VIST), ki je bil skupaj z Inštitutom za kozmetiko VIST organizator tega dobro obiskanega dogodka. Festival je tako ne le osrednji strokovni dogodek na tem področju v Sloveniji, temveč tudi edinstvena priložnost za diplomantke in študentke, da javno pokažejo rezultate svojega raziskovalnega in ustvarjalnega dela.

Fotografije: Utrinki s 6. Festivala kozmetike in velnesa (Foto: Anže Grabeljšek)

Kontakt za medije:

Urša Dimnik, Visoka šola za storitve

e-naslov: kozmetika@vist.si , tel. 031 733 284