O-STA

Slovenija dobila prvi magistrici kozmetike

Ljubljana, 6. septembra 2016

Potem ko je bil v Sloveniji leta 2012 uveden nov magistrski študij kozmetike, smo zdaj dobili tudi prvi magistrici kozmetike. To predstavlja pomemben nadaljnji korak k dvigu kakovosti, varnosti in urejenosti tega širokega in zahtevnega področja in tudi prispevek k uresničevanju nacionalne Strategije pametne specializacije, katere del pod okriljem medicine in zdravja predstavlja prav kozmetika. Že doslej je bila Slovenija ena redkih držav v Evropski Uniji, kjer poteka visokošolski študij kozmetike, z magistrskim študijem pa se položaj naše države na tem področju še krepi. Novi visoko izobraženi kadri bodo poskrbeli za povečanje konkurenčne prednosti tako na področju kozmetičnih, velneških in turističnih storitev, kot na področju razvoja kozmetične industrije.

Prvi slovenski magistrici kozmetike sta Petra Keršmanc in Nataša Tavčar. Prva je v obsežni raziskavi proučevala stanje kože mladih slovenskih žensk tako, da je ugotavljala razlike v lastnostih kože z določitvami 10 parametrov kože na 7 področjih obraza in telesa. V okviru magistrske naloge je izvedla preko 6000 meritev, njene ugotovitve pa pomenijo pomemben prispevek k poznavanju lastnosti kože in utemeljujejo potrebo po individualni obravnavi posameznikov tako glede izbire kozmetičnih izdelkov kot postopkov, in sicer na osnovi poglobljene diagnostike. Njena raziskava je potrdila, da tudi z vidika vrednotenja lastnosti kože povprečnih uporabnikov ni. Posamezniku prilagojeno vrednotenje lastnosti kože že omogočajo dostopne sodobne metode, ki pa zahtevajo pravilno uporabo in interpretacijo, za kar je potrebno poglobljeno znanje.

Nataša Tavčar je svojo magistrsko nalogo zastavila povsem drugače, s kontrolirano raziskavo je vrednotila učinke izvlečka iz lesa bele jelke na starajočo kožo prostovoljk, za kontrolo pa uporabila preparat brez aktivne snovi. Ugotovila je vrsto pozitivnih učinkov preparata z izvlečkom bele jelke na strukturo kože, tako na strukturne proteine, kot sta kolagen in elastin, na zmanjševanje vidnosti gub ter hiperpigmentacij, pa do povečanja zaščitne sposobnosti kože pred UV žarki. Raziskava utemeljuje uporabo izvlečka iz lesa bele jelke v kozmetiki, zato je proizvajalec tega izvlečka v sodelovanju z Oddelkom za kozmetiko VIST - Visoke šole za storitve in raziskovalci Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani že vložil tudi patentno prijavo. Med soavtorji patenta sta tudi obe novi magistrici kozmetike, Nataša Tavčar in Petra Keršmanc.

Magistrski študij kozmetike izvaja Oddelek za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST) od l. 2012, na isti šoli pa že od leta 2008 potekata tudi redni in izredni dodiplomski študij kozmetike. Ker v okoliških državah tovrstnih študijev ni, prihajajo študentke razen is Slovenije tudi iz okoliških držav in širše regije. Triletni prvostopenjski študij je doslej uspešno zaključilo že ca. 120 diplomiranih kozmetičark, dvoletni drugostopenjski študij pa zgoraj navedeni dve magistrici kozmetike. V magistrski študij kozmetike je trenutno vključenih ca 20 študentk, ki so se odločile študij nadaljevati na drugi stopnji bodisi po zaključenem prvostopenjskem študiju kozmetike, ali študijih na sorodnih programih, npr. po študiju zdravstvene nege ali farmacije. Študij se vključuje tudi v kakovosten raziskovalni programa šole, ki je nosilka državne koncesije za opravljanje javne službe raziskovalne dejavnosti, hkrati pa sodeluje v številnih aplikativnih raziskavah - tako za domača kot tuja podjetja. Visoka šola za storitve je kot raziskovalna organizacija vključena tudi v pred kratkim odobren projekt v okviru Strategije pametne specializacije Republike Slovenije - Funkcionalna živila prihodnosti, kjer bo tudi z aktivnim vključevanjem študentov izvajala raziskave o vplivu uživanja različnih hranil in drugih snovi v živilih na lastnosti kože.

Kontakt za medije:

Urša Dimnik, Visoka šola za storitve

e-naslov: kozmetika@vist.si , tel. 031 733 284, 01 2831 700

Fotografije prve magistrice kozmetike med in po zagovoru obsežne magistrske naloge 2. 9. 2016 (Petra Keršmanc)

Lep pozdrav,

Urška Dimnik

Dekanat in Oddelek za kozmetiko

Inštitut za kozmetiko

Gerbičeva 51a

Tel. 01/283 17 00

GSM: 031/733 284

ursa.dimnik@vist.si

www.vist.si