O-STA

Katere prispevke popoldanski s. p. plača polovično in kdaj?

Bodoči podjetniki, ki razmišljajo o registraciji popoldanskega s. p., nas pogosto sprašujejo, katere prispevke plačajo, če se kot popoldanski s. p. registrirajo v drugi polovici meseca.

Vsem, ki razmišljate o registraciji popoldanskega ali 'klasičnega' s. p., predlagamo najprej obisk brezplačnega seminarja, na katerem vam izdamo vse prednosti in slabosti samozaposlitve. Kljub temu, da samozaposlitev prinaša večje izzive, prinaša tudi večjo negotovost, hkrati pa večje dohodke in manj rutine. Pridete?

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Si želite sami razporejati svoj čas in svoje prihodke?

Več informacij

Katere prispevke popoldanski s. p. plača polovično in katere v celoti?

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) na podlagi Sklepa o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja določa mesečni znesek pavšalnega prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki od 1. aprila 2016 znaša 32,43 evra. Sklep v nadaljevanju določa še, da zavezanci plačajo polovico navedenega zneska prispevka za mesec, v katerem opravljajo dejavnost 15 dni ali manj. Prispevek se plačuje mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec.

Prispevek za zdravstveno zavarovanje za popoldanski s. p. od januarja 2016 dalje znaša 32,67 evra. Prispevek se plačuje mesečno, do 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Plača se vedno celotni znesek ne glede na dejansko število dni opravljanja dejavnosti v mesecu.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Skupen znesek prispevkov za popoldanski s. p. torej mesečno znaša 65,10 evra in kot že omenjeno, ga je potrebno plačati do 15. v mesecu za pretekli mesec.

Pavšalni prispevek pri popoldanskem s. p.

Pavšalni prispevek je velikokrat predmet slabe volje pri postopku registracije popoldanskega s. p. Podjetnikom, ki pridejo na VEM točko DATA registrirati popoldanski s. p. moramo pogosto razlagati, da morajo kljub temu, da so polno zavarovani v podjetju, kjer so zaposleni, ob registraciji popoldanskega s. p., plačevati mesečno še pavšalne prispevke. Zakonodajalec opredeljuje podjetnike, ki registrirajo popoldanski s. p. kot osebe, ki opravljajo postranski poklic in za opravljanje le-tega pa plačujejo pavšalne prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno, saj gre za zavarovanje za dodatno delo (in morebitne dodatne poškodbe), ki ga opravljajo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Višino pavšalnega prispevka, ki se nanaša na pokojninski in invalidski del plačila pavšala, določa 428. člen ZPIZ-2. Višino pavšalnega prispevka za zdravstveno zavarovanje (za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni) pa določa 10. točka 17. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ).

Pisali smo že o tem, kdo lahko registrira popoldanski s. p. in tudi o tem, da se lahko prehaja iz popoldanskega v redni s. p. in obratno ter o tem, na kaj je potrebno paziti ob prehajanju opravljanja dejavnosti.

Če popoldanski s. p. registrirate v drugi polovici meseca, veste, katere prispevke plačate polovične?

Klikni in deli

Referenti Vem točke Data pri postopku registracije popoldanskega s. p. vedno pripravimo M obrazec. V primeru popoldanskega s. p. je to M12 obrazec, potrdilo o prijavi v zavarovanje kot pavšalist pa bo podjetnik v nekaj dneh po registraciji s. p. prejel po pošti na naslov svoje dejavnosti.

Morda vas zanima tudi:

Imate vprašanje v zvezi z registracijo popoldanskega s. p.? Morda pa bi se polno samozaposlili? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po emailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin. Ali pa preprosto obiščite brezplačni seminar, kjer bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja!

Pripravila: Bogdana Rejc

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki dejavnost kot postranski poklic katere prispevke obvezno zavarovanje pavšalni prispevek polovični prispevki popoldanski s.p. samozaposlitev ZPIZ-2 ZZVZZ

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/16/katere-prispevke-popoldanski-sp-placa-polovicno-in-kdaj/