O-STA

Le še nekaj dni časa za ugovor dohodnine!

Zavezanci, ki ste konec maja oziroma v začetku junija, tj. v drugi tranši, na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, imate še do vključno četrtka, 30. junija 2016, čas, da vložite ugovor dohodnine, če ugotovite, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena. Ugovor vložite na naslov, ki je naveden v informativnem izračunu dohodnine (v pouku o pravnem sredstvu), obrazec zanj pa najdete na vseh finančnih uradih in na spletnih straneh.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Katerim funkcijam morate zadostiti tudi v mikro in majhnih podjetjih? Kdo pri vas skrbi za nabavo, kdo za kadre?

Več informacij

Ugovor dohodnine do četrtka

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine je prejelo skoraj 580 tisoč zavezancev, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, katastrski dohodek ali druge dohodke oziroma opravljanje dejavnosti. V četrtek se izteče rok za ugovor dohodnine. Tega morate podati, če ugotovite, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo. Če v primeru odstopanj ugovora ne podate, gre za davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, piše Finančna uprava RS (Furs).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če se z informativnim izračunom strinjate in ocenite, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, vam ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Ugovor na informativni izračun dohodnine druge tranše le še do konca meseca!

Klikni in deli

Datum vračila preveč plačane dohodnine iz drugega svežnja je 29. julij 2016, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. avgusta 2016. Furs napoveduje, da je od zavezancev, ki bodo izračun prejeli v naslednjih dneh, 21,6 odstotka z doplačili, 59,5 odstotka z vračili, 18,9 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Povprečni znesek doplačila znaša 342 evrov, povprečni znesek vračila pa 518. Več o tem si lahko preberete v prispevku Preplačana dohodnina bo na vašem računu jutri, danes potuje drugi sveženj.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vir: FURS

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zakonodaja

Oznake Avtorski članki davčni prekršek dohodnina druga tranša FURS informativni izračun dohodnine odločba prenizka dohodnina previsoka dohodnina ugovor dohodnine ugovor na informativni izračun

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/27/le-se-nekaj-dni-casa-za-ugovor-dohodnine/