O-STA

Sezonski delavci: v zadnjih letih vse več naših brezposelnih kot tujih delavcev

Če je vaše delo oziroma dejavnost naravnana sezonsko in bi radi, da vam pri opravljanju dela pomagajo sezonski delavci, lahko tudi tujci, morate pri tem upoštevati nekatere pogoje. Sezonsko delo lahko opravljajo tujci, za katere dovoljenje za prebivanje, če opravljajo sezonsko delo, ni več potrebno. Vendar pa delodajalec lahko zaposli tujega sezonskega delavca le, če v evidenci slovenskih brezposelnih oseb ni ustrezne osebe, ki bi lahko opravljala to delo. Na Zavodu RS za zaposlovanje smo preverili, kakšno je stanje s tujimi sezonskimi delavci letos ter kje jih je največ. Pri tem tam izpostavljajo, da sezonski delavci murskosoboške regije v celoti predstavljajo domačo delovno silo.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Na kakšen način lahko zaposlite delavca ter kako bo ta oblika dela obdavčena?

Več informacij

Na Zavodu RS (Zavod) za zaposlovanje so nam povedali, da so do konca aprila izdali 219 delovnih dovoljenj za sezonsko delo tujcev, do konca maja pa 61 soglasij za sezonsko delo tujcev. Spomnimo, delovno dovoljenje za sezonsko delo tujca izda Zavod na podlagi naročnika v primeru, da ni v evidenci brezposelnih primerne brezposelne osebe, da ima tujec veljavno potno listino, katere veljavnost je najmanj tri mesece daljša od nameravanega prebivanja v Republiki Sloveniji ter da ima tujec ustrezno zdravstveno zavarovanje.

Prijava na izobraževanje

Eden izmed pogojev za izdajo soglasja tujemu sezonskemu delavcu pa je med drugim tudi ta, da kvota ni presežena. Za letošnje leto, kot so sporočili iz Zavoda, ta ni določena. Drugi pogoji za pridobitev soglasja so tudi, da je naročnik dela ali delodajalec ustrezno registriran ali vpisan v poslovnem registru za opravljanje dejavnosti ter da naročnik dela ali delodajalec ni v postopku likvidacije ali stečaja.

Več o pogojih za soglasje in dovoljenje za tuje sezonske delavce smo pisali v članku Zaposlitev tujca za sezonsko delo le, če v evidenci brezposelnih oseb ni ustrezne brezposelne osebe.

Prijava na izobraževanje

Večina tujih sezonskih delavcev dela do 90 dni v koledarskem letu, le malo pa jih to obdobje podaljša, kar se sicer sme, vendar mora tuji sezonski delavec v tem primeru podaljšati enotno dovoljenje, izdano na podlagi soglasja za sezonsko delo.

Zavod na svoji spletni strani objavlja aktualen seznam sezonski del po posameznih regijah, ki se sproti dopolnjuje. Ob tem poudarjajo, da Zavod ne razpisuje potreb po sezonskih delih, temveč le obvešča brezposelne in širšo javnost o tej možnosti dela. "Brezposelne osebe in širšo javnost tako seznanjamo z objavljenimi potrebami po sezonskih delih vse leto, na osebnih razgovorih, skupinskih oblikah svetovanja, oglasnih deskah in spletnih straneh Zavoda, v medijih in na vseh dogodkih, na katerih sodelujemo," so nam sporočili.

Kdaj so potrebe po sezonskih delih največje?

Potrebe po sezonskih se pojavljajo vse leto, praviloma do novembra. Izvajalci sezonskih del iščejo osebe za opravljanje različnih del - spomladi iščejo predvsem delavce za redčenje in obrezovanje sadnega drevja in obiranje jagod, poleti za pridelavo in obiranje zelenjave, v jeseni pa za obiranje sezonskega sadja, jabolk ali grozdja.

Prijava na izobraževanje

Zanimanje domačih brezposelnih je iz leta v leto večje

Iz Zavoda so sporočili še, da se je zanimanje domačih brezposelnih za sezonska dela v zadnjih letih povečalo. "Večinoma so mesta zasedena z domačimi iskalci zaposlitve, je pa nekoliko odvisno tudi od vrste sezonskih del. K povečanemu zanimanju gotovo pripomorejo tudi predstavitve delovnih mest in delodajalcev s področja sezonskih del, ki jih organiziramo na Zavodu, kot tudi pomanjkanje prostih delovnih mest pri delodajalcih. Število izdanih delovnih dovoljenj za tujce v sezonskih delih na področju kmetijstva se iz leta v leto zmanjšuje," so še sporočili.

Sezonski delavci murskosoboške regije v celoti predstavljajo domačo delovno silo, tujcev je vse manj.

Klikni in deli

Sezonski delavci v murskosoboški regiji celoti domačini

Pri tem še posebej izpostavljajo murskosoboško območje, kjer za sezonska dela skoraj v celoti zagotavljajo domačo delovno silo, na Dolenjskem, Celjskem in Mariborskem pa delno, saj so delodajalci tam bolj naklonjeni zaposlovanju tujcev iz tretjih držav, ki tudi bivajo pri teh delodajalcih. "Glede na to delodajalcem ni potrebno izplačati povračila za prevoz na delo in so delavci na voljo tudi, kadar je na primer slabo vreme, prejemki na teh območjih pa so razmeroma nižji, kajti delavci večinoma delajo na podlagi podjemnih pogodb, česar pa na Zavodu za zaposlovanje ne spremljamo," so še dodali.

Morda vas zanima tudi članek o tem, da ob zaposlitvi delavca za sezonsko delo prek pogodbe za določen čas za manj kot tri mesece delavcu ni potrebno izpačati odpravnine.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo

Oznake Avtorski članki brezposelni dovoljenje evidenca brezposelnih obiranje sadja in zelenjave sezonski delavci sezonsko delo soglasje tuji delavci vzhodna regija ZRSZ

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/27/sezonski-delavci-v-zadnjih-sezonsko-delo-opravlja-vec-nasih-brezposelnih-kot-tujcev/