O-STA

Najnižja brezposelnost v Evropski uniji v zadnjih 7 letih

Da je bila v maju letos v Evropski uniji (EU) najnižja brezposelnost v zadnjih sedmih letih, pričajo podatki Evropskega statističnega urada Eurostat. Kot so zapisali, je sezonsko prilagojena brezposelnost EU padla na 8,6 odstotka, kar je najnižja raven po marcu leta 2009. Slovenija je med marcem lani in majem letos stopnjo brezposelnosti izboljšala za 1,4 odstotne točke.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Katere prednosti in slabosti prinaša samozaposlitev? Preverite na našem brezplačnem seminarju!

Več informacij

Prijava na brezplačno izobraževanje

Najnižja brezposelnost: kje?

Maja letos so imele med državami članicami najnižjo stopnjo brezposelnosti Češka (4 odstotke), Nemčija (4,2 odstotka) in Malta (4,1 odstotke), najvišjo pa Grčija (v marcu 24,1 odstotka) in Španija (19,8 odstotka).

Na letni ravni je se je stopnja brezposelnosti znižala v 26 članicah. Brezposelnost se je zvišala v Avstriji (za 0,2 odstotne točke na 6,1 odstotka), v Latviji pa je ostala nespremenjena (9,7 odstotka). Padec brezposelnosti so beležile vse ostale države, največ v Bolgariji (zdaj 7,3 odstotka), na Cipru (zdaj 12 odstotkov), na Hrvaškem (13,3 odstotka) in v Španiji (zdaj 19,8 odstotka).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kako kaže Sloveniji?

Slovenija je tako beležila padec brezposelnosti, in sicer za 1,4 odstotne točke na 8,1 odstotka. Podatki veljajo za maj 2016 v primerjavi z marcem lani.

Slovenija je med marcem lani in majem letos, kar se tiče brezposelnosti, za 1,4 odstotne točke boljša!

Klikni in deli

Kako pa mladim?

V maju letos je bila stopnja med mladimi brezposelnimi v EU 18,6 odstotna, kar je 2 odstotka več kot pred enim letom. Najnižjo stopnjo brezposelnosti med mladimi so beležili na Malti, v Nemčiji in na Češkem (6,9; 7,2; 10,1 odstotka), najvišjo stopnjo pa so beležile države Grčija (50,4 odstotka - podatek za marec 2016), Španija (43,9 odstotka), Italija (36.9 odstotka) in Hrvaška (31,4 odstotka v prvem tromesečju).

Prijava na brezplačno izobraževanje

· Morda vas zanima tudi članek Prihajajo spodbude za zaposlovanje.

Vir: Eurostat

Za več informacij glede registracije samostojnega podjetja ali d. o. o., so vam na voljo referenti VEM točke DATA, ki jih lahko kontaktirate preko telefonske številke 01 600 15 30 ali preko email naslova data@data.si.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo kadri podjetništvo zanimivosti

Oznakeaktiva aktivni del prebivalstva avtorski članki brezposelnost delovna sila eu eurostat kriza najnižja brezposelnost recesija sezonska brezposelnost trg delovne sile

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/01/evropska-unija-belezi-najnizjo-brezposelnost-v-zadnjih-7-letih/