O-STA

Minimalni in maksimalni znesek za malico

Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju, med katerimi izpostavljamo minimalni in maksimalni znesek za malico v javnem in zasebnem sektorju.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Kako lahko zaposlite nov kader razen prek pogodbe o zaposlitvi? Se vam bolj izplača podjemna pogodba, osebno dopolnilno delo ali najem študenta?

Več informacij

130. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je delodajalec delavcu dolžan povrniti stroške v zvezi z delom mesečno, in sicer na plačilni dan.

Znesek za malico: javni sektor

Regres za prehrano je povračilo stroškov prehrane med delom. Tega za javni sektor določa Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Višina regresa za prehrano med delom znaša 3,52 evra.

Prijava na izobraževanje

Znesek za malico: zasebni sektor

V zasebnem sektorju je višina povračila stroškov za posamezno dejavnost določena s kolektivno pogodbo. V primeru, da se podjetje ukvarja z gospodarsko dejavnostjo, pa višino določajo podzakonski akti, saj kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti, že več kot 10 let ne velja več. Višine regresa za prehrano med delom se tako lahko razlikujejo.

Višina nadomestila za malico po kolektivnih pogodbah za negospodarske dejavnosti, dejavnost vzgoje in izobraževanja, raziskovalno dejavnost, za kulturne dejavnosti in dejavnost zdravstva in socialnega varstva znaša od 1. januarja 2016 dalje znaša 3,62 evra na dan, kar mesečno znese 72,4 evra. Če vas zanima povprečna mesečna plača povprečnega zaposlenega v štiričlanski družini, si članek lahko preberete tukaj.

Tudi poleti lahko registrirate podjetje! Pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Bogdana Rejc, Data

Minimalni znesek za prehrano po kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine znaša 4,24 evra na dan, za dejavnost obrti in podjetništva pa 4,90 evra dnevno. Delavcem, zaposlenim po Kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti RS, pripada mesečno za prehrano med rednim delom najmanj 10 odstotkov povprečne plače zaposlenega v gospodarstvu Republike Slovenije za pretekle tri mesece. Vse ostale kolektivne pogodbe in njihove določbe glede višine zneska za prehrano si lahko pogledate tukaj.

Prijava na izobraževanje

Maksimalen neobdavčen znesek za malico

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Dovoljeni neobdavčeni znesek za prehrano med delom znaša 6,12 evra. Kot določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, se prehrana med delom za vsak dan, ko je delojemalec na delu vsaj 4 ure, ne všteva v davčno osnovo v višini 6,12 evra. Če je delojemalec na delu prisoten deset ur ali več, se za ta dan, poleg povračila stroškov za prehrano med delom v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, do višine 0,76 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

Prijava na izobraževanje

Kakšen je minimalni in kakšen maksimalni znesek za malico v obeh sektorjih?

Klikni in deli

Morda vas zanima tudi, koliko ljudi dela v sektorju država, koliko v zasebnem in koliko v javnem sektorju. Vas zanima, kdaj je poračun stroškov prehrane za nazaj lahko utemeljen?

Točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno - s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno.
Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Kadri Podjetništvo Zakonodaja

Oznake Avtorski članki povračilo stroškov prehrana regres za malico stroški stroški prehrane na delovnem mestu ZDR-1 znesek za malico

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/14/minimalni-in-maksimalni-znesek-za-malico/