O-STA

Kako bo ob 10. obletnici uvedbe evra izgledal spominski kovanec za 2 evra?

Prihodnje leto bo minilo deset let, odkar je Slovenija uvedla valuto evro v svoje poslovanje, ob tem pa je med 23 poslanimi natečajnimi idejami že izbrala, kako bo izgledal spominski kovanec za 2 evra.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kako je sestavljena plača samostojnega podjetnika, kolikšen delež mora ta odtegniti državi in koliko ostane njemu?

Več informacij

Zakon o priložnostnih kovancih (ZPK-1) med drugim določa, da lahko država izdaja priložnostne kovance ob političnih, zgodovinskih, znanstvenih, kulturnih, športnih, humanitarnih in drugih dogodkih, ki so splošnega pomena ali imajo širši mednarodni pomen. Država se je tako odločila, da se v prihodnjem letu izdata dva priložnostna kovanca, in sicer ob priložnostih "10. obletnica uvedbe eura v Sloveniji" (spominski kovanec za 2 evra) in "100. obletnica Majniške deklaracije" (zbirateljski kovanec).

Prijava na brezplačno izobraževanje

V skladu s tem je bil 1. aprila objavljen natečaj za oblikovanje idejnih osnutkov spominskih kovancev, ki je bil poslan tudi društvom ter srednjim in visokim šolam s področja oblikovanja. Do zaključka natečaja, tj. 13. maj 2016, je prispelo 23 idejnih osnutkov za spominske kovance ob dogodku "10. obletnica uvedbe eura v Sloveniji".

Spominski kovanec za 2 evra: lastovke

Komisija za izdajo priložnostnih kovancev je Vladi RS predlagala, da se za izvedbeni projekt izbere idejni osnutek avtorja Mateja Ramšaka.

V jedru kovanca je v spodnji polovici ob robu napis "10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE". V zgornjem, levem delu jedra kovanca je ob robu napis "SLOVENIJA 2017". Med obema napisoma je pika. V osrednjem delu kovanca je 10 lastovk v letu. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa sta napis "SLOVENIJA" in vtisnjena pika.

Kako bo ob 10. obletnici uvedbe evra izgledal spominski kovanec za 2 evra?

Klikni in deli

Lastovka v ljudskem izročilu velja za dobro znamenje. Širom Evrope so lastovke univerzalen simbol plodnosti in preroditve, na Slovenskem pa velja tudi prepričanje, da lastovke (poleg pomladi) prinašajo obilje in srečo družini, na katere hiši gnezdijo. Vsaka izmed lastovk predstavlja po vsaka eno "pomlad" od uvedbe evra, simbol ptice pa pomeni svobodo.

Kako bo izgledal spominski kovanec za 2 evra? Preverite tukaj.

Se vam je med branjem utrnila ideja za posel? Registracijo podjetja lahko kadarkoli opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas kadarkoli pokličite na 01 600 1530, naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Zakonodaja Zanimivosti

Oznake 10. obletnica uvedbe evra Avtorski članki evro spominski kovanec spominski kovanec za 2 evra svet EU valuta evro Zakon o priložnostnih kovancih

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/19/kako-bo-ob-10-obletnici-uvedbe-evra-izgledal-spominski-kovanec-za-2-evra/