O-STA

Za neizrabljen letni dopust tudi ob odpovedi dobite denarno nadomestilo

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je neveljavno, če se delavec in delodajalec dogovorita o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja. Pravica do letnega dopusta pripada vsem, ki so sklenili delovno razmerje, v višini najmanj štirih tednov. Ta pravica mora biti odobrena vsakemu delavcu, ne glede na njegovo zdravstveno stanje.

Če delavec delovno razmerje prekine sam (odpoved), ima pravico do denarnega nadomestila v primeru, če te pravice ni mogel izkoristiti v celoti, ugotavlja Sodišče EU. To velja za vsakega delavca, ne glede na zdravstveno stanje, so še razsodili.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Spoznajte se s poslovanjem od A do Ž! Zaupajte strokovnjakom in se udeležite koristnega seminarja za vse, ki se odločate za vstop v podjetniške vode!

Več informacij

Neizrabljen letni dopust in pravica do denarnega nadomestila

V primeru prenehanja delovnega razmerja, tudi v primeru, ko delavec sam poda odpoved, evropska direktiva določa, da ima delavec pravico do denarnega nadomestila, če pred tem ni mogel v celoti izrabiti letnega dopusta in tudi, če dopusta delavec ne more izrabiti zaradi bolniške odsotnosti. Sodišče v zvezi s tem še dodaja, da razlog za prenehanje delovnega razmerja ni pomemben.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Sodišče EU je o nadomestilu presojalo v primeru Avstrijca Hansa Mascheka, ki se je po daljši bolniški odsotnosti zaradi dela upokojil, dopusta pa pri tem ni do konca izrabil.

Prijava na seminar

Neizrabljen letni dopust: pravica do nadomestila tudi ob upokojitvi

Sodišče še ugotavlja, da ima delavec ob upokojitvi pravico do denarnega nadomestila, če zaradi bolezni ni mogel izkoristiti svojih pravic do plačanega delovnega časa.

"Pravica do letnega dopusta ima dvojni namen, in sicer omogočiti delavcu, da se spočije od izvajanja nalog, ki jih ima v skladu s svojo pogodbo o zaposlitvi, in da ima na voljo obdobje za sprostitev in razvedrilo," navajajo v sodbi Sodišča EU.

Izraba letnega dopusta

ZDR-1 določa, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Za neizrabljen letni dopust boste lahko dobili denarno nadomestilo, tudi če daste odpoved!

Klikni in deli

ZDR-1 tudi določa, da ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Prijava na seminar

Imate vprašanje v zvezi z registracijo podjetja? Na DATI smo odprti tudi v poletnem času! Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Gospodarstvo Kadri Podjetništvo Pravo Zakonodaja Zanimivosti

Oznake Avtorski članki delovno razmerje letni dopust Neizrabljen letni dopust pravica delavcev pravica do letnega dopusta prekinitev pogodbe Sodišče EU ZDR-1 zdravstveno stanje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/20/za-neizrabljen-letni-dopust-tudi-ob-odpovedi-dobite-denarno-nadomestilo/