O-STA

Usposabljanje na delovnem mestu: delodajalcu do 493 evrov na mladega

Monika Kern

21 Jul 2016

0 Komentarjev

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) so danes objavili javno povabilo za usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih iz vse Slovenije za 2.291 brezposelnih mladih. Namen povabila je, da si mladi, stari do 30 let, izboljšajo svoje zaposlitvene možnosti, delodajalci pa usposobijo kandidate za konkretno delo. Gre za enega izmed programov aktivne politike zaposlovanja, preko katerega se je v letu dni po zaključku usposabljanja zaposlilo več kot 70 odstotkov brezposelnih, vključenih v program.

izobraževanje

E-urejanje socialnih zavarovanj: M obrazci

Delodajalci, če boste mladega v vašem podjetju po usposabljanju tudi zaposlili, ga boste morali prijaviti v obvezna socialna zavarovanja. Znate to urediti kar iz vaše pisarne?

Več informacij

Za obdobje 2016-2017 je na voljo skoraj 4,4 milijona evrov, pri čemer 80 odstotkov sofinancira Evropski socialni sklad, preostalih 20 odstotkov pa je zagotovljenih iz slovenskega proračuna. Več kot polovico, tj. 60 odstotkov celotne vrednosti, je namenjene za brezposelne s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji.

Prijava na izobraževanje

Usposabljanje na delovnem mestu: kako delodajalec odda ponudbo

Delodajalcem za izvedeno usposabljanje povrnejo upravičeni stroški. Za dvomesečno usposabljanje brezposelnih, ki že imajo delovne izkušnje, se povrnejo stroški v višini 370 evrov za udeleženca, za trimesečno usposabljanje iskalcev prve zaposlitve pa 493 evrov za udeleženca. Delodajalcem iz nekaterih sektorjev dejavnosti se namesto stroška za udeleženca povrnejo stroški udeleženčevega zdravniškega pregleda.

Delodajalci lahko svojo ponudbo za usposabljanje mladih brezposelnih na delovnem mestu oddajo do porabe sredstev oziroma najkasneje do konca maja prihodnje leto. Na javno povabilo se lahko prijavijo pravne ali fizične osebe, ki izpolnjujejo pogoje za prijavo.

Informacije za delojemalce

V usposabljanje na delovnem mestu, ki traja dva ali tri mesece, se lahko vključijo osebe, mlajše od 30 let, ki so najmanj 3 mesece prijavljene v evidenci zavoda za zaposlovanje. Prednost pri vključitvi v program bodo imeli tisti , ki v zadnjih dveh letih še niso bili vključeni v noben program, ki so dlje časa prijavljeni med brezposelnimi, prav tako pa se bo upoštevalo tudi to, če imajo socialne in zdravstvene ovire ipd.

Prijava na izobraževanje

Usposabljanje na delovnem mestu za brezposelno osebo praviloma traja polni delovni čas, udeleženci pa so med usposabljanjem še naprej prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje. Za udeležbo na usposabljanju jim mesečno povrnejo potne stroške in dodatek za aktivnost.

Usposabljanje na delovnem mestu: delodajalcu do 493 evrov na mladega

Klikni in deli

Usposabljanje na delovnem mestu poteka brez delovnega razmerja pod vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Mentor pri posameznem delodajalcu lahko usposablja največ pet brezposelnih oseb.

Brezposelnim mladim, ki težje najdejo zaposlitev, bo tako omogočeno usposabljanje na delovnem mestu z namenom, da pridobijo nova konkretna znanja in izkušnje in si tako izboljšajo svoje zaposlitvene možnosti.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Vir: ZRSZ

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Izobraževanja Javni razpisi Kadri Podjetništvo Ustanovitev podjetja

Oznake Avtorski članki brezposelni mladi delodajalci dodatek za aktivnost evidenca zaposlovanja mladi do 30 let upravičeni stroški usposabljanje Usposabljanje na delovnem mestu ZRSZ


POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/21/usposabljanje-na-delovnem-mestu-delodajalcu-do-493-evrov-na-mladega/