O-STA

Ste lani prejeli dohodek iz tujine in ga niste napovedali? Imate še 5 dni časa!

Če ste lani prejeli dohodek iz tujine in ga niste napovedali že v letu 2015, niti ga niste napovedali v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, ga morate oziroma jih morate napovedati v napovedi za odmero dohodnine. Rok za oddajo napovedi se izteče v ponedeljek, 1. avgusta 2016. Takrat pa se izteče tudi rok za napovedi dohodnine, če od Finančne uprave RS (Furs) niti v prvi niti v drugi tranši niste na dom prejeli informativnega izračuna dohodnine.

izobraževanje

Potni nalogi

Kdaj in kako sestavim potni nalog? Katere stroške lahko uveljavljam? (kilometrina, dnevnice, parkirnine, cestnine, ...) Ali si lahko povrnem stroške nočitve?

Več informacij

Odbitek tujega davka se prizna pri izračunu ali poračunu dohodnine na letni ravni le, če zavezanec uveljavlja odbitek tujega davka v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (ne glede na predhodno uveljavljanje tujega davka pri odmeri akontacije dohodnine) oziroma v napovedi za odmero dohodnine. Več si lahko preberete v Obdavčitev dohodkov iz tujine.

Prijava na izobraževanje

K letni napovedi za odmero dohodnine je treba priložiti ustrezna dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini; tj. znesek davka, plačanega v tujini, osnovo za plačilo davka ter dejstvo, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan, sporočajo s Fursa.

Stroške prehrane in prevoza v zvezi z delom v tujini mora zavezanec uveljavljati na zakonsko predpisan način, sicer izgubi pravico, t.j. najpozneje v roku za vložitev ugovora na informativni izračun dohodnine oziroma v roku za vložitev napovedi za odmero dohodnine, če mu informativni izračun ni bil izdan, to je do 1. avgusta 2016.

Če ste lani prejeli dohodek iz tujine in ga niste napovedali, imate še 5 dni časa, da to uredite.

Klikni in deli

S prvim dnem avgusta se izteče tudi rok za vložitev napovedi dohodnine za vse tiste, ki kljub lanskim prihodkom informativnega izračuna od Fursa po pošti niste prejeli ne v prvi ne v drugi tranši. Več v Dohodninska napoved za vse tiste, ki vam Furs izračuna ni poslal na dom. Prav tako do 1. avgusta morate vsi tisti, ki vas informativni izračun iz druge tranše zavezuje k doplačilu dohodnine, to urediti, do petka, 29. julija, pa boste na TRR dobili tisti, ki ste do tega upravičeni, povrnjeno preveč plačano dohodnino. Več v Doplačilo in vračilo dohodnine: povprečno boste doplačali 342, dobili pa 518 evrov.

Tudi poleti se lahko lotite ustanovitve podjetja! Registracija podjetja na VEM točki DATA je brezplačna, hitra in enostavna. Svoj termin si lahko zagotovite na data@data.si ali na telefonu 01 600 1530.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Ustanovitev podjetja Zakonodaja

Oznake Avtorski članki davčni zavezanec dobiček dohodek iz tujine FURS informativni izračun dohodnine napoved dohodnine ugovor

Povezava: http://data.si/blog/2016/07/27/ste-lani-prejeli-dohodek-iz-tujine-in-ga-niste-napovedali-imate-se-5-dni-casa/