O-STA

Evropsko računsko sodišče izdalo poročilo o finančnih podporah za Slovenijo

Evropsko računsko sodišče je objavilo posebno poročilo glede izvrševanja proračuna Evropske unije (EU) preko finančnih instrumentov. V analizo je bilo zajetih vseh nekaj več kot tisoč (1.025) finančnih instrumentov Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) in Evropskega socialnega sklada (ESS). Podatki izražajo stanje ob koncu leta 2014, v analizo pa je bil kot edini izvajalec finančnih instrumentov iz evropskih sredstev v Sloveniji zajet tudi Slovenski podjetniški sklad (Sklad).

BREZPLAČNO!

izobraževanje

Evropska sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Kakšna pot do nepovratnih sredstev čaka vaše podjetje? Znate napisati dobro prijavo?

Več informacij

Evropsko računsko sodišče: poročilo za Slovenijo

V programskem obdobju 2007-2013 je finančne instrumente (ESRR in ESS) uporabilo 25 od 28 držav članic EU, med njimi tudi Slovenija, in so skupno predstavljali približno 16 milijard evrov prispevkov iz operativnih programov.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Slovenija je med državami članicami na 3. mestu glede uspešnosti izvajanja finančnih instrumentov, kar pomeni, da je 90 odstotkov vseh črpanih sredstev nakazala končnim prejemnikom (boljši sta bili Estonija s 95 in Poljska s 93 odstotki).

Slovenija je na 22. mestu glede na skupne stroške upravljanja in provizije za upravljanje, ki dosega 4 odstotne finančne podpore izplačane končnim prejemnikom (najvišje stroške upravljanj ima Slovaška, ti dosegajo 75 odstotkov podpore izplačane končnim prejemnikom) - kar pomeni, da je Slovenija za izvajanje teh instrumentov imela določeno nizko stopnjo provizije in bila učinkovita pri izplačilih končnim prejemnikom.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Stroški upravljanja in provizije za upravljanje so bili načeloma omejeni na največ 4 odstotke skupnega dotiranega kapitala finančnega instrumenta na leto, pri nas je bila v teh letih določena 0,5 odstotna letna provizija, so zapisali v poročilu Izvrševanje proračuna EU s finančnimi instrumenti - izkušnje, pridobljene v programskem obdobju 2007-2013.

Prispevek operativnih programov, za katere so bile prevzete obveznosti za Slovenijo do konca leta 2014, znaša 124 milijonov evrov, od česar je prispevek iz proračuna ESRR znašal 105 milijonov evrov.

Evropsko računsko sodišče izdalo poročilo o finančnih podporah za Slovenijo.

Klikni in deli

Ob tem pa so v poročilo zajeli tudi priporočila finančnim instrumentom za naslednje programsko obdobje 2014-2020 s poudarkom na optimizaciji obsega skladov, popolnosti in zanesljivosti podatkov o zasebnih prispevkih ter ustreznimi ukrepi za zagotovitve, da bodo države članice v zahtevanem osemletnem obdobju po koncu obdobja upravičenosti za programsko obdobje 2014-2020 ohranjale obnavljajočo naravo skladov. Več o priporočilih si lahko preberete v Posebno poročilo Evropskega Računskega Sodišča.

Imate finančno vprašanje? DATINI finančni strokovnjaki so na vaša vprašanja pripravljeni tudi poleti! Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite po telefonu na 01 600 1530.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Prijava na brezplačno izobra

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetništvo Računovodstvo Ustanovitev podjetja Zanimivosti

Oznake Avtorski članki ERRR ESS eu evropska sredstva Evropsko računsko sodišče finančni instrumenti holdinški sklad nepovratna sredstva reizija Slovenija

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/27/evropsko-racunsko-sodisce-izdalo-porocilo-o-financnih-podporah-za-slovenijo/