O-STA

Prodaja rabljenih avtomobilov

Prodaja rabljenih avtomobilov kot dejavnost vključuje prodajo tako novih kot tudi rabljenih osebnih vozil ter tudi tistih, prirejenih za posebne namene, kombijev ter drugih in terenskih vozil do 3,5 tone.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Ste dobili idejo za posel? Brezplačno preverite, kako jo lahko uresničite!

Več informacij

Standardna klasifikacija dejavnosti (2008) dejavnost prodaje rabljenih avtomobilov umešča pod "Trgovino z avtomobili in lahkimi motornimi vozili", šifra 45.110. Ta dejavnost je razdeljena na trgovino na debelo ter trgovino na drobno, in ti dve vključujeta tudi posredništvo pri prodaji.

Vse omenjene dejavnosti vključujejo tudi prodajo prek spleta, avkcij in podobno. Dejavnost prodaje rezervnih delov in različne oblike dajanja vozil v najem pa predstavljajo druge, ločene dejavnosti.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Prodaja na leasing

Vse oblike dajanja v najem ali operativni zakup (leasing) avtomobilov in lahkih motornih vozil do nosilnosti 3,5 ton sodijo med dejavnost "Dajanje lahkih motornih vozil v najem in zakup" (77.110). Za tovornjake z nosilnostjo prek 3,5 ton pa je ta dejavnost "Dajanje tovornjakov v najem in zakup" (77.120).

V primeru finančnega zakupa pa je "Dejavnost finančnega zakupa" boste morali registrirati dejavnost pod šifro 64.910. Razlika je v tem, da se pri finančnem zakupu (leasing) sredstva zakupijo za približno enako dolgo, kot je pričakovana življenjska doba sredstva. Tako najemnik pridobi vso dejansko korist, lastništvo pa se na koncu najemnega roka lahko prenese ali ne. Za opravljanje te dejavnosti mora banka oziroma druga institucija pridobiti dovoljenje Banke Slovenije.

Prijava na brezplačno izobraževanje

[tweet]Prodaja rabljenih avtomobilov kot dejavnost vključuje prodajo tako novih kot rabljenih vozil.[/tweet]

Klikni in deli

Minimalna stopnja izobrazbe

Kot smo že pisali v članku Minimalna stopnja izobrazbe za trgovce ni več potrebna, minimalna stopnja izobrazbe (IV.) za opravljanje trgovske dejavnosti ni več potrebna.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Prostorska ureditev

Za podrobnosti ureditve in izvajanja dejavnosti vam priporočamo, da se obrnete na pristojno na oddelek za okolje in prostor upravne enote, in to predvsem zaradi lokalne narave prostorskih aktov posameznih občin.

Zakonska podlaga:

Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti

Zakon o trgovini (ZT-1)

Čez nekaj dni lahko na www.data.si/novice preverite tudi, kako je urejena dejavnost trgovine na drobno z avtodeli.

Imate podjetniško vprašanje? DATINI strokovnjaki na vaša vprašanja odgovarjajo tudi poleti! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas pokličite po telefonu na 01 600 1530.

Pripravil: Rok Gros, Data d. o. o.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki prodaja rabljenih avtomobilov prodaja rabljenih osebnih avtomobilov rabljenih rabljenih avtomobilov rabljenih vozil trgovina z avtomobili trgovina z lahkimi motornimi vozili trgovina z vozili

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/08/12/ideja-za-posel-prodaja-rabljenih-avtomobilov/