Prijava obratovalnega časa za gostince
Če se ukvarjate z gostinsko dejavnostjo, potem vam je prijava obratovalnega časa najbrž znana. Gostinci morajo prijaviti obratovalni čas s posebnim obrazcem, ure obratovalnega časa za različne oblike gostinske dejavnosti, npr. za slaščičarne, okrepčevalnice in kmetije, ki izvajajo gostinsko dejavnost, pa se razlikujejo. Ureja jih Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
izobraževanje
Podjetniki med zakoni in inšpektorati
Poznate vse predpise, ki zakonsko urejajo vašo dejavnost?
Prijava obratovalnega časa poteka na pristojnemu organu samoupravne lokalne skupnosti. Gostinec mora to storiti 15 dni pred pričetkom obratovanja ali pa pred želeno spremembo delovnega časa ter tudi pred pričetkom novega koledarskega leta za prihajajoče leto.
Razpored obratovalnega časa mora biti na vidnem mestu ob vhodu v gostinski obrat. Potrjen razpored obratovalnega časa mora gostinec hraniti v gostinskem obratu, saj ga mora v primeru inšpekcijskega obiska pokazati. Prav tako mora biti vidno obvestilo v primeru, če je gostinski obrat začasno zaprt. Ta mora biti objavljen tako, da ga potrošniki vidijo, in sicer vsaj en teden pred načrtovanim zaprtjem.
Prijava na brezplačno izobraževanje
Obratovalni čas, kot ga navaja Pravilnik:
Gostinec oziroma kmet določi redni dnevni obratovalni čas glede na vrsto gostinskega obrata (kmetije), in sicer:
- gostinski obrati, ki nudijo gostom nastanitev, in sestavne enote teh obratov (npr. hotelske restavracije) ter kmetije z nastanitvijo med 0. in 24. uro,
- restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije med 6. in 2. uro naslednjega dne,
- slaščičarne, okrepčevalnice, bari, vinotoči in osmice med 6. in 24. uro,
- obrati za pripravo in dostavo jedi med 0. in 24. uro oziroma glede na naročila,
- gostinski obrati v sklopu igralnic in igralnih salonov med 0. in 24. uro oziroma v času njihovega obratovanja.
Kdaj prijava obratovalnega časa ni potrebna?
Gostinec lahko brez prijave daljšega obratovalnega časa to naredi na dni pred prazniki, ki so določeni z zakonom, ter tudi ob pustovanju in martinovanju, vendar vsakič po enkrat. Ob vseh drugih priložnostih, ko želi gostinec podaljšati obratovalni čas svojega obrata, pa mora za to predhodno pridobiti soglasje.
Če se ukvarjate z gostinsko dejavnostjo, potem vam je prijava obratovalnega časa najbrž znana. Gostinci morajo prijaviti obratovalni čas s posebnim obrazcem.
Kdaj se obratovalni čas začne in kdaj konča?
Obratovalni čas se začne, ko gostje lahko vstopijo v gostinski obrat, če je ta v zaprtem prostoru, če pa dostopa v gostinski obrat ni mogoče zapreti, pa ko gostinec začne za goste opravljati gostinske storitve.
Prijava na brezplačno izobraževanje
Obratovalni čas se konča, ko gostje ne morejo več vstopati v gostinski obrat, če je ta v zaprtem prostoru, če pa dostopa v gostinski obrat ni mogoče fizično zapreti, ko gostinec preneha za goste opravljati gostinske storitve.
Kaj pa, ko gostje "podaljšajo"?
Gostje, ki so ob koncu obratovalnega časa še v gostinskem obratu, ga morajo zapustiti najkasneje v 30 minutah, če gostinski obrat streže le z enostavnimi jedmi, pijačami in napitki (kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari), oziroma najkasneje v 60 minutah, če gostinski obrat streže tudi z zahtevnejšimi jedmi (restavracije, gostilne).
V gostinskih obratih je lahko ob razporedu obratovalnega časa objavljena tudi ura, do katere gostinec sprejema naročila za jedi. Tako določeni čas ne sme biti daljši od 30 minut pred koncem obratovalnega časa.
Preberite tudi:
- Obratovalni čas lahko podaljšate pred dnevom Rudolfa Maistra, pred božičem pa ne
- Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti
Prijava na brezplačno izobraževanje
Deli na FacebookuDeli na Twitterju
Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Zakonodaja Zanimivosti
Oznake Avtorski članki gostinska dejavnost kavarna obratovalni čas odpiralni časi okrepčevalnica pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti Prijava obratovalnega časa slaščičarna tržni inšpektorat
POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/09/16/prijava-obratovalnega-casa-za-gostince/