O-STA

Kdaj vrednotnico kupi oseba, ki izvaja ODD, in kdaj naročnik dela?

Monika Kern

22 Sep 2016

0 Komentarjev

O osebnem dopolnilnem delu (ODD) v naših novicah velikokrat pišemo, opažamo pa tudi, da ta tematika zelo zanima tudi naše bralce in s tem namenom danes pojasnjujemo, kdaj točno vrednotnico za osebno dopolnilno delo kupi oseba, ki izvaja ODD, in kdaj naročnik samega dela.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Iz hobija ali dobre ideje pa lahko razvijete tudi posel in s tem poskrbite za dodatni zaslužek. Preverite brezplačno, kako to gre!

Več informacij

Kdaj vrednotnico kupi naročnik dela?

Naročnik vrednotnice je lahko oseba, za katero določeno delo opravljamo (denimo, da za nekoga občasno čistimo (seznam del z liste A) - v tem primeru oseba, ki ima priglašeno ODD, vrednotnice ne kupi, temveč jo kupi naročnik dela, npr. tista fizična oseba, za katero čistimo). Izvajalec ODD lahko opravlja delo le za osebo, ki ima vrednotnico, ki se glasi na ime izvajalca del.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Seznam del z liste A je naslednji:

 • občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin;
 • občasna pomoč pri kmetijskih delih;
 • občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego;
 • občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih in študijskih obveznosti;
 • občasno prevajanje in lektoriranje;
 • občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih;
 • občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

Kdaj točno vrednotnico za osebno dopolnilno delo kupi oseba, ki izvaja ODD, in kdaj naročnik dela?

Klikni in deli

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kdaj vrednotnico kupi oseba, ki izvaja ODD?

Če pa izdelujemo izdelke za prodajo mnogim kupcem (seznam del z liste B), pa si vrednotnico kupimo zase. V tem primeru posameznik lahko opravlja ODD, če ima med opravljanjem dela vrednotnico, ki glasi na njegovo ime (opravljanje dela vključuje izdelovanje izdelkov in prodajo).

Seznam del z liste B je naslednji:

 • izdelava in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost in ki niso namenjeni zaužitju;
 • izdelava izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, popravilo in prodaja;
 • nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki;
 • mletje žita ter žganje apna in oglja na tradicionalen način in prodaja.

V obeh primerih pa mora biti vrednotnica pridobljena pred začetkom opravljanja dela. Vrednotnica velja za koledarski mesec, so nam sporočili s Finančne uprave RS (Furs). Spomnimo, od septembra dalje je cena vrednotnice 6 centov dražja, to je 9,06 evra.

Na včerajšnji dan (21. september 2016) je imelo ODD priglašenih 6510 posameznikov. Seznam posameznikov, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, vodi Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Spomnimo, ker ste kot posameznik prijavljeni v register pri Ajpesu, lahko vaše delo tudi pravno formalno oglašujete, saj ne gre za nedovoljeno oglaševanje.

Pisali smo tudi že o tem, kolikšna je omejitev prihodkov, ki jih lahko imate kot posameznik, ki opravlja osebno dopolnilno delo ter kdo vse lahko priglasi ODD.

Naj vas spomnimo še na to; ko gre za nabiranje gozdnih pridelkov (seznam del z liste B) lahko nabirate in prodajate določene pridelke (denimo gobe, kostanja, šparglji, mah ...) le v njihovi prvotni obliki. Torej brez mariniranja, stiskanja, vlaganja. Več pa v Naberi in prodaj - ODD. Naberi, predelaj in prodaj - s. p.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Kadri Podjetništvo Zakonodaja

Oznake Ajpes Avtorski članki izvaja ODD naročnik občasna dela osebno dopolnilno delo PIZ priglasitev ODD vrednotnica zakonodaja zdravstveno zavarovanje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/09/22/kdaj-vrednotnico-kupi-oseba-ki-izvaja-odd-in-kdaj-narocnik-dela/