O-STA

Beremo Dato: zanimali so vas dodatki, računi v tujini in ekonomsko odvisne osebe!

Ste med tistimi, ki vas lahko vključimo v skupino "Beremo Dato"? Potem veste, da je sobota čas za pregled najbolj branih člankov preteklega tedna. Na vrhu Datine lestvice branosti ostaja članek o dodatkih za nadurno, nočno in drugo delo za čas, ki je za delavca manj ugoden, na lestvici pa sta se znašla tudi prispevka o odprtih računih v tujini in ekonomsko odvisnih osebah.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Zmotno je prepričanje, da normirancem ni potrebno voditi poslovnih knjig!

Več informacij

Beremo Dato: na vrhu ostajajo dodatki za delo!

Na vrhu Datine lestvice branosti ostaja članek o dodatkih. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) navaja več vrst dodatkov; dodatek za nedeljsko delo, dodatek za nočno delo, dodatek za nadurno delo, dodatek za delo na praznik. Posamezne kolektivne pogodbe določajo tudi druge dodatke za delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden. Več si lahko preberete v Ali vam za vaše delo pripada kakšen dodatek?

Prijava na izobraževanje

Nadalje ste klikali po članku, namenjen vsem tistim, ki imate odprt plačilni račun v tujini. Podatke o finančnih računih bank in hranilnic, kot so plačilni računi (transakcijski računi), depozitni računi, skrbniški računi in podobno, ki jih imate odprte v tujini, bo namreč Finančna uprava RS (Furs) na podlagi avtomatične izmenjave informacij začela od večine držav, ki so pristopile k izmenjavi podatkov, prejemati prihodnje leto. Več si lahko preberete Furs ne ve za vaš odprt račun v tujini?

Ste med tistimi, ki vas lahko vključimo v skupino "Beremo Dato"? Potem veste, da je sobota čas za pregled najbolj branih člankov.

Klikni in deli

Še vedno vas zelo zanima vprašanje, kako pri popoldanskem s. p. poteka zaposlitev delavca in če je le ta sploh mogoča. Naš odgovor je, da je. Razlog je preprost. Tako popoldanski kot redni s. p. lahko opravljata različne dejavnosti, nista omejeni z zaslužkom, pomaga jima lahko družinski član (v okviru kratkotrajnega dela), obe obliki samozaposlitve pa lahko tudi izvedeta zaposlitev delavca oziroma več njih za določen ali nedoločen čas oziroma krajši delovni čas. Več pa najdete v Popoldanski s. p. in zaposlitev delavca.

Prijava na izobraževanje

Na lestvici pa se je tokrat znašel tudi članek o ekonomsko odvisnih osebah. Te posebnega registra nimajo, zato Inšpektorat RS za delo (IRSD) nima podatka o tem, koliko samozaposlenih oseb o svoji ekonomski odvisnosti obvešča svoje naročnike, so nam sporočili. Ekonomsko odvisne osebe je uredil Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) zato, ker so samozaposlene osebe, ki najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov pridobijo od istega naročnika, zaradi svoje ekonomske odvisnosti potrebne zaščite, še pojasnjujejo IRSD. Preberite si celoten prispevek v Kdo so ekonomsko odvisne osebe in kakšne so njihove dolžnosti?

Prijava na izobraževanje

Imate vprašanje v zvezi z registracijo podjetja? Vas mika samozaposlitev, ali pa bi odprli d. o. o.? Si želite kakovostnih in celovitih računovodskih storitev? Naši podjetniški svetovalci in drugi strokovnjaki čakajo na vaš klic na 01 600 1530 ali na vaše sporočilo na data@data.si.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Zanimivosti

Oznake Avtorski članki beremo DATO Datina lestvica branosti DATINE novice Novice Data novice za podjetnike Podjetniške novice podjetniški blog

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/09/24/beremo-dato-zanimali-so-vas-dodatki-racuni-v-tujini-in-ekonomsko-odvisne-osebe/