O-STA

Vsakemu Slovencu 300 evrov in 16 dodatkov manj?

Da je v Sloveniji mogoče uvesti univerzalni temeljni dohodek (UTD), ki bi vsakemu Slovencu na račun odprave 16 socialnih transferjev omogočal prejemanje 300 evrov mesečno, je zapisano črno na belem. Tako je povedal izr. prof. dr. Igor Pribac z ljubljanske filozofske fakultete.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Do zaslužka vas lahko ponese tudi vaš najljubši hobi ali dobra poslovna ideja!

Več informacij

Dokazno je tudi, da uvedba UTD in prenova socialnega sistema države ne bi prinesli dodatnih obremenitev državnega proračuna, "nasprotno, odlive bi celo za malenkost zmanjšala", je za naš portal povedal dr. Pribac. Dokaze je zapisala dr. Valerija Korošec v svoji študiji Predlog UTD v Sloveniji - zakaj in kako.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Od kje 300 evrov?

Do zneska UTD v višini 300 evrov mesečno so vodila načela, da mora biti UTD materialni temelj, na katerem je mogoče graditi življenje v smislu zagotavljanja eksistenčne varnosti, da sistem UTD ne sme poslabšati finančnega položaja najbolj ogroženih (zaželeno pa je, da bi izboljšal občutek socialne varnosti za večino uporabnikov slovenske socialne države), da bi naj UTD bil v nekem smiselnem razmerju do drugih vrst dohodka, piše dr. Koroščeva v predlogu.

Da je v Slovenij mogoče uvesti koncept univerzalnega temeljnega dohodka, ki bi vsakemu Slovencu omogočal prejemanje 300 evrov mesečno, je dokazano.

Klikni in deli

Ali je vsakemu Slovencu 300 evrov dovolj?

Nadalje je dr. Pribac dejal, da "marsikdo meni, da je predlog preskromen in da ne rešuje eksistenčne stiske tistih na dnu. Res je, da ne dosega praga revščine, vendar daje neko gotovost vsem, ki živijo v strahu pred izgubo službe ali so prekarni delavci". Dodaja, da koncept UTD odpravlja situacijo brez prvega nadomestila za brezposelnost ter daje vsaj začetni občutek varnosti in ljudi spodbudil k proaktivi, ki iskanju rešitev in sprememb. Dolgoročno naj bi UTD prispeval k prestrukturiranju trga dela, utrjeval naj bi sektor socialne ekonomije in omogočal izbiro slabše nagrajenih del, ki prinašajo večje notranje zadovoljstvo, je še povedal dr. Pribac.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kateri socialni transferji bi se ukinili?

Po zgoraj omenjenem predlogu bi uvedba UTD nadomestila do zdaj znana naslednja nadomestila:

  • nadomestilo za čas porodniškega dopusta,
  • nadomestilo za nego in varstvo otroka,
  • očetovsko nadomestilo,
  • otroški dodatek,
  • starševski dodatek,
  • dodatek za veliko družino,
  • pomoč ob rojstvu otroka,
  • denarno nadomestilo za primer brezposelnosti,
  • denarna socialna pomoč (izredna denarna pomoč in trajna denarna pomoč pa bi morali biti smiselno prilagojeni),
  • državna pokojnina,
  • varstveni dodatek,
  • subvencija za znižano plačilo za vrtec,
  • subvencija šolske prehrane in dijakov,
  • subvencija prevoza za dijake in študente,
  • subvencija študentske prehrane,
  • republiške štipendije oziroma štipendije, dodeljene na podlagi socialnega položaja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kolikšna je realnost uvedbe koncepta UTD pri nas?

"Prepričan sem, da vprašanje danes ni več, če UTD da ali ne, temveč kakšen UTD uveljavljati," je na vprašanje o tem, če je koncept UTD v Sloveniji realen ali ne, odgovoril dr. Pribac in dodal, da kljub sprejemu ideje med ljudmi sam predlog UTD ni dobil ustrezne podpore.

"Neznosno je, da študija ni doživela nobene strokovne kritike, ki bi dokazala, da njeni izračuni (izračuni avtorice predloga, op. a.) ne držijo, doživela pa je splošno ignoranco strokovnjakov, ki še naprej širijo prepričanje, da je uvedba UTD nad možnostmi slovenske družbe," je zaključil dr. Pribac.

Pisali smo že o tem, da so univerzalni temeljni dohodek pilotno uvedli na Nizozemskem, z njim pa se spogledujejo tudi Finci.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Zanimivosti

Oznake 300 evrov Avtorski članki dodatki koncept UTD nadomestila socialni transferji štipendije Univerzalni temeljni dohodek UTD Vsakemu Slovencu

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/09/28/vsakemu-slovencu-300-evrov-in-16-dodatkov-manj/