O-STA

Kot popoldanski s. p. imate lahko tudi priglašeno osebno dopolnilno delo

Tokrat ste nas spraševali, če ima lahko oseba, ki ima registriran popoldanski s. p., priglašeno osebno dopolnilno delo. Naš odgovor je pritrdilen.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Šef in rutina ali svoboda in izzivi? Preverite vse prednosti in slabosti samozaposlitve na enem mestu!

Več informacij

To, da ste zaposleni za polni delovni čas, tj. za 40 ur na teden, in imate odprt tudi popoldanski s. p., ni ovira, da ne bi imeli priglašenega tudi osebnega dopolnilnega dela, če menite, da se vam to izplača.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pogoj za odprtje popoldanskega s. p. je, da je oseba, ki želi popoldanski s. p. registrirati, nekje že zaposlena za polni delovni čas (40 ur na teden) in je pri delodajalcu že socialno zavarovana. Kljub temu pa ta oseba, ne glede na to, da je pri delodajalcu že socialno zavarovana, za popoldanski s. p. plačuje pavšalne prispevke za tri zavarovanja - za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju dejavnosti, prispevek za zdravstveno zavarovanje in prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Od aprila 2016 dalje ta skupaj znaša 65,10 evra.

Popoldanski s. p.ni ovira za priglašeno osebno dopolnilno delo

ODD lahko priglasijo vse fizične osebe, dela pa ne smejo opravljati za drugo pravno osebo, za tuj pravni subjekt ali za samozaposleno osebo. Več o tem, če lahko ODD opravljajo tudi upokojenci, študentje, tujci in brezposelni, smo pisali v Kdo vse lahko priglasi ODD - osebno dopolnilno delo?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pogoj za to, da priglasite osebno dopolnilno delo, pa je ta, da v okviru tega izvajate delo, ki se nahaja na seznamu A oziroma na seznamu B, ki jih navaja Pravilnik o osebnem dopolnilnem delu. Drugih del, kot so denimo občasno izvajanje frizerskih storitev, občasna pomoč v delavnici in podobno, ne morate izvajati v okviru ODD.

Ni namreč dovolj, da za priglašeno ODD neko delo izvajate občasno - iz tega naslova lahko pravno-formalno zaslužite le, če gre konkretno za delo, ki ga navaja Pravilnik. Poleg tega morate upoštevati še, da vaši prihodki iz tega naslova ne smejo biti višji od 3.039,69 evra v koledarskem polletju, sicer vas lahko po uradni dolžnosti iz seznama izbrišejo. Več pa v Kolikšna je omejitev prihodkov za osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.

Če imate popoldanski s. p., tudi priglašeno osebno dopolnilno delo ne bo ovira.

Klikni in deli

O vseh podobnostih in razlikah med popoldanski s. p. (oziroma o opravljanju dopolnilne dejavnosti) ter osebnega dopolnilnega dela pa smo pisali v prispevku Dopolnilna dejavnost ni osebno dopolnilno delo!

Potrebujete nasvet podjetniškega strokovnjaka? Vas mika podjetništvo? Bi se samozaposlili? Bi iz popoldanskega naredili prehod v redni s. p.? Morda pa bi želeli ustanoviti družbo z omejeno odgovornostjo? Potrebujete računovodski nasvet, vas mučijo davki? Naročite se na individualno svetovanje na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Kadri Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja Zanimivosti

Oznake Avtorski članki navadni s. p. osebno dopolnilno delo pavšalni prispevek popoldanski s.p. priglašeno osebno dopolnilno delo registracija podjetja s.p. samozaposlitev socialni prispevki

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/09/28/kot-popoldanski-s-p-imate-lahko-tudi-priglaseno-osebno-dopolnilno-delo/