O-STA

Mini davčna reforma: nova dohodninska lestvica bo, prav tako tudi višja obdavčitev podjetij

Po tem, ko je to storila Vlada RS, je tudi Državni zbor RS potrdil davčne spremembe, imenovane mini davčna reforma. Paket sprememb v prvi vrsti prinaša spremembo dohodninske lestvice, pa tudi višjo obdavčitev pravnih oseb. Gre za spremembe treh davčnih zakonov, ki naj bi začeli veljati z letom 2017.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Vas mika podjetništvo? Brezplačno preverite vse podrobnosti, preden registrirate podjetje oziroma dejavnost!

Več informacij

Dogajajo se torej spremembe novele Zakona o dohodnini, novele Zakona o davku od dohodka pravnih oseb ter novele Zakona o davčnem postopku.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Nov dohodninski razred, manj obdavčena t. i. 13. plača

Pisali smo že o tem, da je glavna tema predloga davčnega prestrukturiranja nova dohodninska lestvica, ki prinaša nov dohodninski razred. Tako se bo med 2. in 3. dohodninski razred uvedel nov razred s 34-odstotno davčno stopnjo, ki bo veljala za neto letno davčno osnovo v razponu od 20.400 evrov do 48.000 evrov.

Predlog novele zakona o dohodnini prinaša tudi razbremenitev dela plače za poslovno uspešnost. Del plače za poslovno uspešnost, pa tudi božičnica, se do višine 70 odstotkov povprečne mesečne plače ne bosta vštevala v davčno osnovo.

Po tem, ko je to storila Vlada RS, je tudi Državnem zboru RS potrdili davčne spremembe, imenovane mini davčna reforma.

Klikni in deli

Prijava na brezplačno izobraževanje

Spremembe tudi za podjetja: višja obdavčitev podjetij

Zaradi sprememb je pričakovano, da bo v državnem proračunu 106 milijonov evrov manj prihodkov. Nekaj več kot 50 odstotkov manka bo nadoknadila sprememba, ki bo z dvema odstotnima točkama več obdavčila dobiček podjetij (iz 17 na 19 odstotkov).

Gospodarstvenikom "ponuja drobtinice"

Še pred potrditvijo mini davčne reforme v Državnem zboru so odzvala nekatera gospodarska združenja. Na portalu Gospodarske zbornice Slovenije so skupaj zapisali, da "ne drži, da ni možna odločnejša davčna reforma. Drži pa, da vlada bremena deli krivično. Večini slovenskih davkoplačevalcev, ki delajo v gospodarstvu, ponuja drobtinice, podjetjem pa po nepotrebnem z višjimi davki jemlje še več razvojnega potenciala".

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Zakonodaja

Oznake 13. plača Avtorski članki božičnica davčni postopki dohodnina Mini davčna reforma nova dohodninska lestvica obdavčitev obdavčitev podjetij

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/09/29/mini-davcna-reforma-nova-dohodninska-lestvica-bo-prav-tako-tudi-visja-obdavcitev-podjetij/