O-STA

Višina UTD bi bila v trenutnih razmerah lahko precej nižja

Prejšnji mesec smo pisali o konceptu univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) - o tem, zakaj in če bi koncept, ki predvideva vsakemu Slovencu 300 evrov na račun ukinitve 16 socialnih transferov, v Sloveniji lahko zaživel, čeprav kljub izostanku kritik na sam predlog ta "ni dobil konkretne podpore". Za mnenje smo vprašali še na delovno ministrstvo ter na eno izmed ljubljanskih fakultet.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Pripravljeni na podjetništvo? Brezplačno preverite vse podrobnosti, preden razprete krila in se podate na novo morje!

Več informacij

"Ker bi bil UTD nizek, bi verjetno potrebovali dodatne transfere"

"V trenutnih razmerah bi lahko bil znesek UTD (če bi združili vsa proračunska sredstva, ki jih sicer namenjamo za različne transfere in subvencije) precej nizek, kar pomeni, da bi tisti, ki transfere zares potrebujejo dobili bistveno premalo, da bi s tem lahko preživeli, bi pa UTD seveda dobili tudi tisti, ki ga ne potrebujejo", pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ker bi bil UTD nizek, še pojasnjujejo, bi verjetno vseeno potrebovali še dodatne transfere za tiste, ki nimajo drugih sredstev za preživljanje, za štipendije, in podobno. "Sedaj redistribucija dohodkov poteka od zaposlenih (oziroma vseh, ki plačujemo prispevke in davke v proračun) k tistim, ki zares potrebujejo transfere (ki so dejansko upravičeni). Ključno vprašanje tukaj je motivacija za delo, vprašanje sive ekonomije, vprašanje, kdaj se delo splača," so za naš portal še dejali na MDDSZ.

UTD je napačen odgovor na sicer pravilno opredelitev enega največjih problemov človeštva.

Klikni in deli

"UTD je napačen odgovor"

"UTD je napačen odgovor na sicer pravilno opredelitev enega največjih problemov človeštva, to je neenakost v dohodkih in premoženju," je za naš portal povedal red. prof. dr. Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Prijava na brezplačno izobraževanje

V bistvu je namreč UTD lahko največja nevarnost vseh tistih oblik, ki danes odpravljajo neenakost v družbah. Vsaj znotraj razvitega sveta je bilo največ neenakosti - zlasti v dohodkih - odpravljeno s socialdemokratskimi politikami dohodkovnih transferjev. To še zlasti velja za Evropo. Toda pri tem nismo nikoli prišli do stopnje, ko bi dali v Nemčiji in Grčiji ter Sloveniji enak znesek denarja na prebivalca za šolstvo, zdravstvo, infrastrukturo, varnost, in sicer iz skupne blagajne.

Dr. Trajnikar je še dejal, da bi UTD bi zahteval odpravo sedanjih oblik javnega sektorja, torej dejavnosti, financiranih iz kolektivno zbranih sredstev. "Če dostojno življenje zagotavlja 600 evrov na mesec, bi za financiranje UTD potrebovali letno skoraj 15 milijard evrov. To pa je toliko, kolikor damo za vse od vojakov, policistov, administracije pa do zdravnikov, šolnikov, upokojencev in celo infrastrukture," nam je povedal ter še dodal, da bi bili do UTD morda upravičeni le brezposelni, nezmožni za delo, bolni in drugače izgubljeni v življenju pa rabijo pomoč države, denarno in drugo.

Preberite tudi:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zanimivosti

Oznake Avtorski članki nasprotniki UTD razdelitev dohodka socialni transferi Univerzalni temeljni dohodek UTD zagovorniki UTD

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/10/11/v-trenutnih-razmerah-bi-lahko-bil-znesek-utd-precej-nizek/