O-STA

Ali morate za prodajo rabljene smučarske opreme na sejmu izdati račun?

Približuje se zima in z njo vprašanja na temo prodaje rabljene zimske opreme - ali morate za prodajo rabljene smučarske opreme na sejmu izdati račun? Objavljamo primer, ki ga v svojem priročniku pogostih vprašanj in odgovorov glede davka na dodano vrednost opisuje Finančna uprava RS (Furs).

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Sveži v poslu? Mi vas pripravimo do tega, da postanete izkušeni mački!

Več informacij

Kdaj ne gre za davčno potrjevanje računov?

Če fizična oseba na smučarskem sejmu sama zgolj priložnostno proda rabljeno smučarsko opremo in pri tem ne gre za opravljanje dejavnosti (se ne šteje za zavezanca po ZDDV-1), fizični osebi za tako prodajo ni treba izdati računa (taka prodaja ni predmet DDV) in tudi ni zavezanka za davčno potrjevanje računov, pišejo.

Prijava na izobraževanje

Tudi če smučarski klub na smučarskem sejmu prodaja rabljeno opremo v imenu in za račun fizične osebe, to ni predmet DDV. V takem primeru mora biti iz računa razvidno, da smučarski klub prodaja rabljeno opremo v tujem imenu za tuj račun (v imenu in za račun fizične osebe), še pišejo.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kdaj boste rabili izstaviti račun?

Če pa smučarski klub prodaja rabljeno opremo v svojem imenu za tuj račun (npr. komisijska prodaja pri kateri komisionar - npr. smučarski klub proda blago v svojem imenu za račun komitenta - npr. fizične osebe), mora smučarski klub za tako opravljeno dobavo izdati račun in ga davčno potrditi, če je plačan z gotovino.

Prijava na izobraževanje

Potrebujete nasvet davčnega strokovnjaka? Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Jure Filip, Data

Smučarski klub (davčni zavezanec) mora fizični osebi za svojo storitev posredovanja pri prodaji rabljene smučarske opreme izdati račun in ga davčno potrditi, če je plačan z gotovino.

Ali morate za prodajo rabljene smučarske opreme na sejmu izdati račun?

Klikni in deli

Če pa vrednost obdavčljivih dobav v tekočem koledarskem letu smučarskega kluba ne preseže oziroma ni verjetno da bo presegla 5.000 evrov obdavčljivih dobav, za dobave končnim potrošnikom ni treba izdati računa. Ob tem pa morajo biti izpolnjeni tudi pogoji, in sicer, da:

Prijava na izobraževanje

  • njihov cilj ni doseganje dobička, če pa dobiček vseeno doseže, ga ne sme razdeliti, temveč ga mora nameniti za nadaljnje opravljanje ali izboljšanje storitev;
  • ga upravljajo in vodijo večinoma prostovoljci, ki sami ali preko drugih oseb niso posredno ali neposredno udeleženi v rezultatih teh dejavnosti;
  • zaračunavajo cene, ki jih odobrijo pristojni organi, ali cene, ki niso višje od takšnih odobrenih cen, ali za dobave, za katere ni potrebna odobritev cen, cene, ki so nižje, kot jih za podobne dobave zaračunavajo davčni zavezanci, ki obračunavajo DDV.

O tem smo že pisali v Gasilska društva in šolski bazarji davčnih blagajn ne bodo več potrebovala in Gasilska in ostala društva, poznate izjeme od obveznosti izdajanja računov? Vas zanima tudi, kako iz društva preoblikovati socialno podjetje?

Vir: Furs

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki davčna blagajna ddv drsalke FURS izdati račun prodaja stare opreme rabljena zimska oprema sejem rabljene opreme smučajne smučarski klub smuči zimska oprema

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/10/14/izdajanje-racunov-za-prodajo-rabljene-smucarske-opreme-na-sejmu-ki-ga-organizira-smucarski-klub/