O-STA

Poslovanje in odgovornost podjetnika: osebno ali ne?

Ob odločitvi za podjetniško pot in poslovanje imajo bodoči podjetniki na izbiro dve možnosti. Gospodarsko dejavnost lahko opravljajo kot samostojni podjetniki (s. p.), torej kot fizična oseba, ali pa ustanovijo gospodarsko družbo, ki je pravna oseba. Med oblikama obstajajo razlike, tista, ki se je podjetniki največkrat najmanj zavedajo, pa je razlika o odgovornosti poslovanja.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Seznanite se s postopki pred, med in po ustanovitvi podjetja. Katera dokumentacija je potrebna za registracijo? Spoznajte tudi vse razlike med s. p. in d. o. o.

Več informacij

Gospodarske družbe so lahko kapitalske ali osebne družbe:

  • kapitalske družbe (družba odgovarja za obveznosti s svojim kapitalom, družbeniki/delničarji za obveznosti ne odgovarjajo): družba z omejeno odgovornostjo, delniška družba, komanditna delniška družba in evropska delniška družba;
  • osebne družbe (vsi ali vsaj nekateri družbeniki odgovarjajo za obveznosti družbe z osebnim premoženjem): družba z neomejeno odgovornostjo in komanditna družba.

Vas zanima tudi, kaj je dvojna družba?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kljub številnim možnostim sta za vstop v svet podjetništva v praksi najpogostejši dve obliki, kot samostojni podjetnik (s. p.) ali kot družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.). Postopek registracije na VEM točki DATA je v obeh primerih brezplačen.

Razlika je v odgovornosti!

Fizične osebe najpogosteje opravljajo pridobitno dejavnost na podlagi registracije statusa samostojnega podjetnika (s. p.). Ob registraciji ni potrebno vplačilo osnovnega kapitala, podjetnik pa za obveznosti iz poslovanja odgovarja z vsem svojim premoženjem - osebno.

Ob odločitvi za podjetniško pot in poslovanje imajo bodoči podjetniki na izbiro dve možnosti: s. p. ali d. o. o. #podjetnistvo

Klikni in deli

Za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo je potrebno vplačilo osnovnega kapitala v višini najmanj 7.500 evrov, a ustanovitelji oz. družbeniki za obveznosti družbe z osebnim premoženjem ne odgovarjajo. Poleg navedenega med s. p. in d. o. o. obstajajo tudi druge razlike glede obdavčitve in vodenja poslovnih knjig. Tako s. p. kot d. o. o. pa lahko poslujeta na podlagi normiranih odhodkov.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530!

Bogdana Rejc, Data

D. o. o. pa lahko ustanovite tudi brez osnovnega kapitala. Če vanj ne vložite denarja, morate v isti vrednosti, tj. 7.500 evrov, vanj vložiti osnovna opredmetena sredstva (stroji, nepremičnine ...). Več o temo smo pisali v Ustanovitev d. o. o.: ne rabite denarja, lahko vložite osnovna opredmetena sredstva.

Vse razlike med s. p. in d. o. o. vam brezplačno povemo na spodnjem seminarju. Se vidimo?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2016 in 2017", ki ga financirajo SPIRIT Slovenija, Javna agencija, RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p.

Oznake Avtorski članki Brezplačno podjetniško usposabljanje d.o.o. s.p.

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/10/16/poslovanje-in-odgovornost-podjetnika-osebno-ali-ne/