O-STA

Kaj je darilna pogodba in kdaj se jo uporablja?

Darilna pogodba je pogodba, ki med dvema strankama pisno določa, da ena stranka drugi podari določeno premoženje. Obstaja več vrst darilnih pogodb, denimo darilna pogodba za denar, za nepremičnino, za premičnino in podobno, poseben obrazec pa velja tudi za primere, če pride do preklica darilne pogodbe.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov?

Več informacij

Za darilno pogodbo velja, da mora biti sklenjena v pisni obliki ali pa mora biti darilo dejansko izročeno, darilna pogodba, ki se sklene med zakoncema, pa mora biti v obliki notarskega zapisa.

Prijava na izobraževanje

Po Zakonu o davku na dediščine in darila (ZDDD) se davka ne plačuje za darilo, ki ga dobi oseba iz prvega dednega reda. To so zakonec oziroma izvenzakonski partner zapustnika, njegovi otroci in posvojenci, vnuki ter pravnuki.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Dediči prvega razreda so tudi izenačeni zet, snaha, pastorek in dedič ali obdarjenec, ki je živel z zapustnikom ali darovalcem v registrirani istospolni partnerski skupnosti. Svaštvo oziroma razmerje med svaki (zet, snaha, pastorek) ni možno v zunajzakonski skupnosti, zato v tem primeru ti niso oproščeni davka na dediščine in darila.

Vsi ostali obdarjenci pa plačajo davek glede na dedni red. Osebe drugega dednega reda tako za vrednost dediščine ali darila do 10.000 evrov plača do 500 evrov davka, osebe tretjega dednega reda pa plačajo med 8 (za vrednosti do 10.000 evrov) in 17 odstotki davka. Več smo pisali v Kdo plača davek na dediščino in koliko?

Prijava na izobraževanje

Kaj je darilna pogodba in kdaj se jo uporablja?

Klikni in deli

Darilna pogodba: preklic

Darilno pogodbo lahko stranka kadarkoli prekliče; to mora storiti tisti, ki jo preklicuje (darovalec) v enem letu od dneva, ko je napovedal preklic in navedel razlog. Nekateri razlogi so določeni zakonsko, razlogi pa lahko nastanejo tudi sporazumno med strankama.

  • Preklic darilne pogodbe zaradi stiske (pogodba se lahko prekliče, če po sklenitvi pogodbe oseba pride v položaj, ko je ogroženo njegovo preživljanje),
    preklic darilne pogodbe zaradi hude nehvaležnosti
    (če se po sklenitvi darilne pogodbe proti darovalcu ali njegovim bližnjim obdarovanec obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal),
  • preklic darilne pogodbe zaradi pozneje rojenih otrok (to velja le za primer, če darovalec pred sklenitvijo darilne pogodbe ni imel otrok, da je pošteno sklenil darilno pogodbo in da je po sklenitvi darilne pogodbe dobil otroka).

Preberite tudi:

Bi radi svoje prijatelje podjetnike obdarovali? Privoščite jim kakšno izmed DATINIH izobraževanj!

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Pravo Zakonodaja

Oznake Avtorski članki darilna pogodba darilna pogodba za denar darilna pogodba za nepremičnino darilna pogodba za premičnino davek poslovno darilo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/12/19/kaj-je-darilna-pogodba-in-kdaj-se-jo-uporablja/