O-STA

Bo inšpektor ob ugotovljenih kršitvah civilne pogodbe lahko izdal odredbo za pogodbo o zaposlitvi?

Bo inšpektor ob ugotovljenih kršitvah civilne pogodbe lahko izdal odredbo za pogodbo o zaposlitvi? Že novembra smo pisali o tem, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) v javno razpravo poslalo predloge, ki obetajo spremembe na trgu dela.

Predlagajo ukrepe za to, da bi se delodajalci lažje odločali zaposlovati za nedoločen čas, da bi delavci imeli večjo socialno varnost ob prenehanju zaposlitve ter večjo pravno varnost zaposlenih na podlagi pogodb civilnega prava ob podanih elementih delovnega razmerja

Predlagajo dodaten ukrep inšpektorja, kadar se delo ne opravlja na podlagi pogodbe o zaposlitvi, pa bi se moralo. Ta bo lahko izdal tudi odredbo, na podlagi katere mora delodajalec delavcu ponuditi ustrezno pogodbo o zaposlitvi.

Prijava na usposabljanje

Nadalje predlagajo povišanje glob za kršitve prepovedi dela na podlagi pogodb civilnega prava, kadar obstajajo elementi delovnega razmerja, in uvedba sankcije za posameznika, ki je delo opravljal v nasprotju z zakonom. V primeru spora o obstoju delovnega razmerja mora delodajalec dokazati, da niso bili podani vsi elementi delovnega razmerja.

Obrnjeno dokazno breme pri uveljavljanju delovnega razmerja

Spremembe delovne zakonodaje prinašajo obrnjeno dokazno breme pri uveljavljanju delovnega razmerja ob podanih elementih delovnega razmerja:

prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca,

plačilo za delo,

osebno opravljanje dela,

nepretrgano opravljanje dela,

opravljanje dela po navodilih,

opravljanje dela pod nadzorom delodajalca.

Če delavcu v primeru spora o obstoju delovnega razmerja uspe opravičiti domnevo, da je kršena prepoved opravljanje dela na podlagi pogodbe civilnega prava (avtorska, podjemna, študentska pogodba) ob obstoju elementov delovnega razmerja, bi bilo dokazno breme na strani delodajalca.

Več smo pisali v Ste slišali za nove predloge, ki obetajo spremembe na trgu dela?

Prijava na usposabljanje

Višje globe za delodajalce in sankcije za posameznike, ki tako delo opravljajo

Globe za delodajalce: med 10.000 in 30.000 evri

Globe za odgovorno osebo takšnega delodajalca: med 3.000 do 8.000 evri

Globe za posameznika: med 500 do 2.500 evri, razen če mu uspe dokazati, da je bil bistven pogoj za opravljanje dela s strani delodajalca sklenitev pogodbe civilnega prava.

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Ana Marija Pavlovič, Data

Delodajalci, kot predlaga ukrep, bi tako ob ugotovljenih nepravilnostih delavcu mogli ponuditi pogodbo o zaposlitvi, in sicer na podlagi sklepa inšpektorja bi tako bili delodajalci delavcu in v roku treh dni po ugotovljeni nepravilnosti.

Delavec pa pogodbo o zaposlitvi sicer lahko odkloni in preneha z opravljanjem dela.

Prijava na usposabljanje

Preberite tudi:

Ustrezna pogodba o zaposlitvi je pogoj za dober odnos med delavcem in delodajalcem

Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetništvo Pravo Zakonodaja

Oznake avtorska pogodba Avtorski članki civilna pogodba elementi delovnega razmerja kršitvah civilne pogodbe MDDSZ podjemna pogodba pogodba o zaposlitvi spremembe na trgu dela študentsko delo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/12/29/bo-inspektor-ob-ugotovljenih-krsitvah-civilne-pogodbe-lahko-izdal-odredbo-za-pogodbo-o-zaposlitvi/