O-STA

Kako je vlada v letu 2016 podprla podjetništvo

Kako je vlada v letu 2016 podprla podjetništvo? Zbrali smo nabor ukrepov v letu 2016, s katerimi se je Vlada RS v letu, ki se izteka, trudila izboljšati položaj podjetnikov ter ukrepe za zeleno podjetništvo, te ukrepe pa prenaša tudi v prihodnje leto.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ukrepi na področju izboljšanja položaja podjetnikov

Sprememba dohodninske lestvice in ugodnejša davčna obravnava dela plače za poslovno uspešnost. Cilj je davčna razbremenitev visoko strokovnih in najproduktivnejših zaposlenih, ki praviloma več prispevajo k dodani vrednosti, ustvarjeni v podjetjih. Tako predlog novele zakona o davčnem postopku vključuje nadaljnje predloge ukrepov za odpravo administrativnih ovir pri izpolnjevanju davčnih obveznosti (predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost za določene kategorije zavarovancev, zamik roka za plačila davkov in prispevkov z namenom izboljšanja likvidnosti davčnih zavezancev).

Kakšnih učinkov davčnega prestrukturiranja bomo deležni prebivalci in kakšnih gospodarstvo? Preverite, kaj pravijo številke, v tem dokumentu.

Vzpostavljena enotna poslovna točka z uporabniku prijaznimi modernimi elektronskimi storitvami, ki poslovnemu subjektu poenostavlja in približuje poslovanje z državo. Zadeva je v začetni fazi je je delno realizirana.

Prijava na brezplačno izobraževanje

e-Predpisi - Modernizacija elektronske podpore pripravi predpisom in merjenju njihovega učinkov na gospodarstvo (MSP test). "S tako imenovanim MSP-testom bomo sistemsko poskrbeli za preprečitev nastanka novih administrativnih bremen, saj bomo tehtali vpliv vseh novonastalih zakonodajnih predlogov na gospodarstvo. Iskali bomo javnofinančno vzdržne možnosti za davčno razbremenitev najbolj produktivnih."

Iniciativa Start:up Slovenija - aktivna povezovalka in promotorka javnih ter zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. Sofinanciranje je zagotovljeno s strani Slovenskega Podjetniškega Sklada in gospodarskega ministrstva.

Iniciativa Start:up Slovenija je aktivna povezovalka in promotorka javnih ter zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. V sodelovanju z njimi izvajamo in promoviramo tudi javne nacionalne programe za podporo inovativnega podjetništva. Z vsemi naštetimi aktivnostmi in partnerji si prizadevamo postaviti Slovenijo na zemljevid uveljavljenih evropskih start-up vozlišč. Preberite tudi Start-up tura po Sloveniji: podpora in financiranje inovativnih zagonskih podjetij in Začenja se jesenski krog financiranja startupov s 75 in 200 tisoč evri semenskega kapitala.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Podpora podjetjem s finančnimi instrumenti preko SID banke (MSP, internacionalizacija, okolju prijazni proizvodi, itd.). O tem smo pisali v Posojilni sklad MSP: za njihov razvoj so odobrili za 18 milijonov evrov kreditov in Financiranje poslovanja in kapitalskega utrjevanja: novi ukrep SID banke.

Revitalizacija opuščenih območij z njihovo oddajo po simbolični ceni

Sprejet Predloga zakona o ratifikaciji Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo, kar bo slovenskim podjetjem olajšalo dostop do sodelovanja pri projektih oz. poslovnih priložnostih pri ESA-i.

Sporazum bo prinesel gospodarstvu veliko prednosti, kot na primer razvoj novih produktov slovenskih podjetij z visoko dodano vrednostjo, nova delovna mesta na globalno konkurenčnih področjih slovenskega gospodarstva ter povečanje raziskovalno-razvojnih projektov.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ukrepi na področju "zelenega podjetništva"

Na področju zelenega podjetništva, o katerem tudi na Dati večkrat poročamo, so na Vladi RS v 2016 ukrepali z uvedbo inovacijskega vavčerja za podjetja za svetovalne storitve za prehod v zeleno in krožno gospodarstvo (na primer: ekodizajn, snovna učinkovitost, energetska učinkovitost, ravnanje z odpadki in vodami, vzpostavitev EMAS sistema, okoljski certifikati).

Zeleno gospodarstvo je tudi sicer dolgoročna strateška usmeritev vlade in predstavlja priložnost za razvoj novih zelenih tehnologij, odpiranje zelenih delovnih mest, učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri, promocijo in razvoj slovenskega znanja.

Več člankov na sorodne vsebine najdete spodaj:

ISO standardi: katere poznamo in zakaj so za podjetja lahko pomembna prednost?

Krožno gospodarstvo opozarja na omejenost rabe surovin

3.2 mio evrov za Subjekte inovativnega okolja: "SIO 2016-2017"

10,5 milijona evrov nepovratnih sredstev za strateška razvojno inovacijska partnerstva

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vir: Vlada RS

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Zanimivosti

Oznake Avtorski članki izboljšanje položaja podjetnikov podjetništvo podpora podjetništvu vlada RS vlada v letu 2016 podprla podjetništvo zeleno podjetništvo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/12/30/kako-je-vlada-v-letu-2016-podprla-podjetnistvo/