O-STA

Sobodajalci niso podjetniki in ugodnosti ob prvem odprtju s. p. ne izgubijo!

Če ste sobodajalec, to ne pomeni, da ste podjetnik, temveč ste v register vpisani kot fizična oseba, kar posledično pomeni, da vam ugodnosti ob prvem odprtju s. p. še vedno pripadajo in jih ne izgubite.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vse prednosti in slabosti samozaposlitve na enem mestu - brezplačno!

Več informacij

Iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so nam potrdili, da se za sobodajalca ne šteje, da je že bil vpisan kot fizična oseba v registru podjetij.

Prijava na brezplačno izobraževanje

To pomeni, da samostojni podjetnik lahko uveljavlja ugodnosti ob prvem odprtju s. p.; 1. leto poslovanja 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in drugo leto poslovanja 30 odstotkov nižje taiste prispevke znotraj socialnih prispevkov.

Preverite vse spremembe za sobodajalce in v kolikšnem času po prihodu gostov jih morate prijaviti!

Pisali smo že o tem, da je to ugodnost, ki vam pripada izključno in le ob prvem odprtju s. p. oziroma ob prvem vpisu v PRS. Za ponovno odprtje s. p. se, če s. p. denimo zaprete, lahko sicer odločite kadarkoli, a takrat vam ugodnosti ne bodo več pripadale.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, Data

Kako s tem seznaniti ZPIZ?

Zagotovo vas bo na tem mestu zanimalo tudi, kako ZPIZ obvestiti, da imate pravico do nižjih pokojninskih prispevkov? Po plačilu prispevkov za socialno zavarovanje morate podjetniki oddati OPSVZ obrazec na FURS (npr. ob prvem plačilu prispevkov po ustanovitvi s. p.), na tem obrazcu pa morate označiti, da uveljavljate znižane prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Preberite tudi, kako je z ugodnostmi plačevanja prispevkov za PIZ, če se v roku dveh let od odprtja s. p. zaposlite in v primeru prehoda iz popoldanskega v redni s. p. oziroma obratno v članku Če v roku dveh let prehajate med oblikami samozaposlitve, vam olajšava plačevanja prispevkov vseeno pripada!

Vse višine prispevkov najdete tukaj.

Podrobnosti glede sobodajalstva boste našli tudi v tem Pravilniku.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pripravili: Bogdana Rejc in Monika Kern, Data d. o. o.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki fizična oseba PIZ plačilo prispevkov poslovni register slovenije Prispevki za s. p. s.p. samozaposlitev sobodajalstvo ugodnosti ob prvem odprtju s. p.

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/01/16/sobodajalci-niso-podjetniki-in-ugodnosti-ob-prvem-odprtju-s-p-ne-izgubijo/