O-STA

Na VEM točki DATA lahko "dodate" tudi prokurista podjetja

Spraševali ste nas, če lahko na VEM točki, vključno z VEM točko DATA, v vaše podjetje dodate prokurista podjetja.

Prokura je pooblastilo za opravljanje določenih pravnih poslov v zvezi s poslovanjem podjetja, kot navaja Slovar slovenskega knjižnega jezika.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Prokurista podjetja lahko uredite in "dodate" v vašo družbo na katerikoli VEM točki, vključno z VEM točko DATA. Priti morajo družbeniki podjetja ter prokurist, da podpišejo potrebne dokumente.

Pisali smo že o tem, kdaj je mogoča in smiselna pretvorba družbene pogodbe oziroma akta o ustanovitve iz notarskega zapisa v obrazec VEM ter o tem, če družbenik lahko odpre popoldanski s. p.

Kdo je prokurist in kakšne so njegove naloge?

Gre za pooblaščenca za vsa pravna dejanja, katerega pooblastila so skoraj neomejena; prokurist namreč ne sme odsvajati in obremenjevati nepremičnin - za to mora dobiti posebna pooblastila. Sicer pa njegova dela obsegajo predvsem:

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

  • podpisovanje pogodb, pravno zastopanje družbe proti tretjim osebam;
  • sodelovanje pri oblikovanju strateških ciljev, načrtovanju razvojne strategije poslovnih načrtov;
  • nadzorovanje poslovanja in uresničevanje poslovnih in finančnih ciljev ter nadzor njihovih aktivnosti, spremljanje poslovnih rezultatov.

Prokurist lahko dela v katerikoli gospodarski družbi, banki, zavodu, javnem zavodu in ustanovi. Dela lahko povsod tam, kjer pravno potrebujejo zastopnika.

Prokura pa se lahko podeli tudi dvema ali več osebam skupaj, tako da lahko le vse te osebe skupaj zastopajo družbo, tretje osebe pa lahko veljavno izjavijo voljo tudi samo enemu od skupnih prokuristov, piše Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1l).

Pisali pa smo tudi o tem, da zakonitega zastopnika lahko spremenite oziroma uredite na VEM točki DATA. Kdo pa so še drugi pooblaščenci podjetja?

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Zakonodaja

Oznake Avtorski članki d.o.o. pooblastilo prokura prokurist prokurista podjetja VEM točka DATA Zakon o gospodarskih družbah zastopanje družbe

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/01/23/na-vem-tocki-data-lahko-dodate-tudi-prokurista-podjetja/