O-STA

Poročilo o zaslužku za primerjavo z informativnim izračunom dohodnine najkasneje do 31. januarja

Poročilo o zaslužku je izpis o izplačanih dohodkih v preteklem letu. Tega morajo vsako leto vsi delodajalci oziroma izplačevalci poslati fizičnim osebam do konca januarja.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Bodoči podjetniki, ali ste popolnoma prepričani, da veste, kakšne bodo/so vaše nove obveznosti?

Več informacij

Kateri dohodki so najpogostejši?

Med najpogostejšimi dohodki, ki se lahko znajdejo na poročilu o zaslužku so plače, regresi, odpravnine, pogodbe o delu (honorarne pogodbe), avtorske pogodbe, najemnine in podobno.

Prijava na izobraževanje

Prijava na izobraževanje

  • Osnova za odmero odpravnine je povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Ali veste, kdaj je delodajalec delavcu dolžan izplačati odpravnino in kdaj delavcu ta ne pripada?
  • Dohodek iz drugega pogodbenega razmerja je vsak dohodek, ki ni delovno razmerje, kot npr. dohodek za delo po študentski napotnici, dohodek za stvaritev avtorskega dela, dohodek po podjemni pogodbi, dohodek verskih delavcev. Za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja se šteje tudi dohodek za izvršitev posameznega posla v neodvisnem razmerju.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Jure Filip, Data

Ti podatki se potrebujejo za dohodnino, torej, da fizična oseba lahko podatke primerja s tem, ko po pošti prejme informativni izračun dohodnine in na ta način ugotovi, če mu je bila odmerjena dohodnina izračunana pravilno ali napačno - previsoko ali pa prenizko. V tem primeru mora, praviloma v začetku meseca maja, podati ugovor na izračun dohodnine. Če tega ne stori, mu grozi globa med 250 in 400 evri.

Dohodnino za leto 2016 pa si lahko izračunate tudi s pomočjo Datinega računala:

Izračun dohodnine 2016 - olajšava za otroke

Večina ugovorov (vsako leto je takih okrog 70 odstotkov vseh ugovorov) se sicer nanaša na spreminjanje podatkov o vzdrževanih družinskih članih, so ob dohodnini 2015 za naš portal povedali na Finančni upravi RS (Furs).

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Računovodstvo Zakonodaja

Oznake avtorska pogodba Avtorski članki delodajalec dohodnina izpis o izplačanih dohodkih odpravnina Poročilo o zaslužku regres zaslužek

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/01/21/porocilo-o-zasluzku-za-leto-2016-za-primerjavo-z-informativnim-izracunom-dohodnine-najkasneje-do-31-januarja-za-preteklo-leto/