O-STA

Prejemniki dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine iz tujine, tudi vi morate vložiti napoved

Davčni zavezanci, prejemniki dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine iz tujine, ne pozabite vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine, opozarjajo na Finančnem uradu RS (Furs).

Davčni zavezanec - rezident mora za redni mesečni dohodek, prejet iz delovnega razmerja ali pokojnino, prejeto v tujini, vložiti Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine za rezidente, in sicer v 15. dneh od dneva, ko je v davčnem letu prvič prejel dohodke iz delovnega razmerja ali pokojnino, pišejo v sporočilu za javnost.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Taka napoved velja za celo davčno leto, razen kadar se dohodki zavezanca povečajo za več kot 10 odstotkov ali ko se za več kot 10 odstotkov spremenijo drugi pogoji, ki vplivajo na višino akontacije dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine. V tem primeru mora ponovno mora vložiti napoved v 15 dneh od spremenjene višine.

Rezidenti Slovenije so zavezani za plačilo dohodnine po t. i. "načelu obdavčitve po svetovnem dohodku", kar pomeni, da so obdavčeni z dohodnino za vse dohodke, ki so jih dosegli v in izven Slovenije. Kdo je davčni rezident in kdo ne ter kdaj ima dohodek vir v Sloveniji, si lahko preberete v Kdo je davčni rezident in kdo ne? Se plača dohodnina, če je vir dohodka tujina?

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Do 15. dne v mesecu tudi za regres, božičnico ...

Do 15. dne v mesecu za pretekli mesec pa je treba napovedati dohodke iz zaposlitve na podlagi delovnega razmerja ali pokojnine tudi, ko gre za neredne dohodke, kot so npr. regres, božičnica, trinajsta plača in podobno.

"V izogib visokim doplačilom dohodnine pri poračunu dohodnine na letni ravni, pozivamo zavezance, da upoštevajo obveznost medletnega vlaganja napovedi za odmero akontacije dohodnine," še pišejo na Fursu.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zakonodaja

Oznake Avtorski članki davčni rezident dohodka iz delovnega razmerja iz tujine napoved za odmero akontacije dohodnine pokojnina iz tujine svetovni dohodek vložiti napoved

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/02/01/prejemniki-dohodka-iz-delovnega-razmerja-ali-pokojnine-iz-tujine-tudi-vi-morate-vloziti-napoved/