O-STA

Od Erasmus prakse do gradnje hiš iz slamnatih bal

Luka Lampret je ustanovitelj podjetja Golibar, ki se ukvarja z gradnjo hiš iz slamnatih bal. Navdih za to je dobil pred leti med prostovoljnim delom v Moldaviji, kamor je odšel po zaključeni Erasmus praksi na Mallorci. Takrat študentu ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo je praksa v tujini prinesla dodatno strokovno znanje, še bolj pomembna pa je bila kot neko okno v svet, pravi Luka. "Podrla mi je marsikateri predsodek, naučil sem se špansko, prvič slišal za gradnjo iz naravnih materialov (če odštejem les), stkal več dobrih prijateljstev. Izkušnja z delom v mednarodnem kolektivu je neprecenljiva."

Po Mallorci v Moldavijo

Lukov normalni delovni dan na Erasmus praksi v Španiji je trajal od 9. do 17. ure, popoldneve pa je preživljal različno - na tečaju španščine, z igranjem košarke, še v oktobru so se tudi kopali v morju, ob koncih tedna pa odšli na izlete, pohode ... Po izjemno dobri ter pozitivni izkušnji na Mallorci je odšel še na prostovoljno delo v Moldavijo in dobil navdih za to, kar danes dela ter predstavlja Golibar - gradnjo hiš iz slamnatih bal (lesena konstrukcija, slamnate bale kot izolacija in ilovnat ter apnen omet). V Sloveniji je sicer povpraševanja po hišah iz slamnatih bal kar veliko in je pravzaprav vsako leto večje, pravi Luka. "Na svoje mednarodne izkušnje ter dogodivščine imam res izjemno lepe spomine in vsekakor bi vsakemu priporočal, da izkoristi možnost mednarodne izmenjave."

V Sloveniji naloge nacionalne agencije programa Erasmus+ za področje izobraževanja, usposabljanja in športa izvaja CMEPIUS (Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja). Študent, ki želi na Erasmus+ študijsko izmenjavo prakso pa lahko vse potrebno uredi v mednarodni pisarni svoje fakultete.