O-STA

Erasmus dnevi 2020

15. , 16. in 17. oktobra 2020 se bodo odvijali Erasmus dnevi - po celem svetu pričakujemo več kot 2500 dogodkov

#Erasmusdays oz. Erasmus dnevi bodo zaradi letošnje situacije večinoma potekali v virtualnih oblikah, vendar ne bo nič kaj manj pester letošnji nabor dogodkov, saj se bodo v treh dnevih odvile razstave, pogovori, predstavitve, snemanja.

Namen vsem je promocija največjega evropskega programa na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, ki že leta spreminja življenja posameznikov, kakovost in inovativnost izobraževalnih institucij ter združuje organizacije s celega sveta. Kaj je program Erasmus+ v zadnjih 7 letih prinesel vsem deležnikom, ki v njem sodelujemo, si lahko podrobneje preberete v posebni izdaji Novičnik-a CMEPIUS, kjer povzemamo učinke in dosežke posameznih področij izobraževanja.

Svetovni zemljevid dogodkov ki se bodo odvili v okviru letošnjih #Erasmusdays je na uradni spletni strani: www.erasmusdays.eu kjer boste našli tudi Slovenijo oz. slovenske institucije, ki se pobudi pridružujejo v želji, da bi predstavile učinke in rezultate, ki jih program prinaša.

Na Erasmus dnevih sodelujejo izobraževalne organizacije vseh nivojev izobraževanja od vrtcev do izobraževalcev odraslih. Naslavljajo tematike kot so inkluzija, medkulturne kompetence, kakovost izobraževanja, osebna in strokovna rast udeleženca mednarodne mobilnosti, prihodnost učenja in poučevanja (tudi na daljavo).

Erasmus ne vpliva samo na posameznike in organizacije, ki so neposredno vključene v projekte, ampak tudi širše; od mednarodnih projektov in izmenjav ekonomsko pridobi tudi lokalno okolje in nenazadnje slovensko gospodarstvo. O tem smo podrobneje pisali v naši študiji - Ekonomski učinki programa Erasmus+ na slovensko gospodarstvo.

Od leta 1987 je program ustvaril več kot 10 milijonov aluminijev, v njem se lahko povezujejo institucije s celega sveta in zato ne preseneča, da v letošnjih Erasmus dnevih sodeluje 66 držav sveta1. V zadnjih generacijah programa je sodelovalo že skoraj 65.000 slovenskih udeležencev2.

Dnevi se vsako leto organizirajo pod pokroviteljstvom Evropske komisije, ki si skupaj s člani Evropskega parlamenta prizadeva, da bi nova generacija programa pridobila še več finančnih sredstev. Nov program bo zajemal kombinirane mobilnosti, podobno kot so kombinirani tudi dogodki v okviru Erasmus dni.

Posebna evropska fotografska razstava

V okviru #Erasmusdays se bo odvijala tudi posebna razstava fotografij na temo inkluzije in sicer na portalu EPALE za izobraževanje odraslih.

1 Albanija, Alžirija, Argentina, Armenija, Azerbajdžan, Avstrija, Belorusija, Belgija, Butan, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kambodža, Hrvaška, Kolumbija, Ciper, Češka republika, Danska, Egipt, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Honduras, Madžarska, Islandija, Indonezija, Irska, Italija, Jordanija, Kazahstan, Latvija, Litva, Luksemburg, Malezija, Malta, Moldavija, Črna Gora, Maroko, Mjanmar, Nizozemska, S. Makedonija, Norveška, Uzbekistan, Palestina, Paragvaj, Peru, Filipini, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Srbija, Slovaška, Slovenija, J. Afrika, Španija, Švedska, Švica, Tajska, Tunizija, Turčija, Velika Britanija, Ukrajina in Vietnam.

2 Po podatkih, ki so do danes na voljo - vir: http://statistike.cmepius.si/