O-STA

Na razpravi z dr. Mirom Cerarjem ter Jean - Claude Junckerjem tudi ambasador programa Erasmus+

V četrtek, 2. marca 2017, sta se slovenski premier dr. Miro Cerar in predsednik Evropske komisije, v družbi evropske komisarke za promet Violete Bulc, v ljubljanski Festivalni dvorani udeležila razprave Mladi in prihodnost EU. Mladi so bili do trenutnih razmer v Evropski uniji ter tudi v Sloveniji sicer zelo kritični, v uvodnem delu dogodka pa je svojo izkušnjo z mednarodno prakso udeležencem predstavil tudi gluhi novinar Bojan Mord - eden izmed ambasadorjev programa Erasmus+, ki letos praznuje 30. obletnico.

"Upam, da bodo mladi na polno izkoristili program Erasmus+, ker menim, da je to iztočnica za vstop v "delovno življenje." Pravzaprav te nič ne stane, dobiš pa ogromno znanja, izkušenj in tudi nove prijateljske vezi. Neprecenljivo," pravi Bojan, ki je v okviru programa Vseživljenjsko učenje - predhodnika programa Erasmus+ pred leti odšel na prakso v britansko medijsko hišo BBC, kjer je dobil prve izkušnje s televizijo za gluhe in gluhim novinarstvom. "Zadovoljen sem da sem dobil danes od vseh delček odgovorov na moja vprašanja, da so nas "slišali," da smo mi gluhi-invalidi del ene evropske skupnosti in da je potrebno misliti tudi na nas. Juncker je med drugim povedal, da je, ko je bil sam minister v Luksemburgu, uvedel kvoto, s katero mora biti v javni upravi zaposlenih vsaj 5% invalidov, v EU pa tega ni. Cerar se je strinjal, da je to dobra ideja in da bodo v prihodnosti to poskusili uvesti tudi pri nas. Tudi na komisarskih mestih, bi bilo v bodoče mladim gluhim-invalidom potrebno omogočiti kvote za vstop v politiko na vseh EU ter državnih in lokalnih volitvah. Tako bi res lahko vse vključili v aktivno državljanstvo," zaključuje Bojan.

V Sloveniji naloge nacionalne agencije programa Erasmus+ za področje izobraževanja, usposabljanja in športa izvaja CMEPIUS (Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja).