O-STA

Sobodajalci, kdaj lahko oglašujete oddajanje nepremičnin?

Prihaja čas poletnih dopustov in marsikdo razmišlja, da bi le v poletnih mesecih za kratek čas oddal kakšno sobo oziroma počitniško nastanitev v najem. Pa veste, kakšne obveznosti imajo sobodajalci?

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi sobodajalstvo opravljali kot samostojni podjetniki? Kako registrirati dejavnost oziroma odpreti podjetje?

Več informacij

Občasno se lahko s sobodajalstvom ukvarjajo tudi fizične osebe, ki dejavnosti ne opravljajo kot samostojni podjetniki. Skladno z Zakonom o gostinstvu so sobodajalci fizične osebe, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo le občasno, skupno pa ne več kot pet mesecev v koledarskem letu. Poleg tega morajo biti vpisani v Poslovni register Slovenije, gostom pa smejo nuditi do 15 ležišč.

Sobodajalci torej lahko začnejo opravljati dejavnost šele po tem, ko so vpisani v Poslovni register Slovenije. Prijavo se vloži osebno ali po pošti Agenciji za javnopravne evidence in storitve (AJPES).

Finančna uprava RS (FURS) pri tem opozarja vse fizične osebe, ki so oziroma bodo občasni sobodajalci, da je nedovoljeno oglaševanje oddajanja nepremičnin v najem, če niso registrirani kot sobodajalci oziroma vpisani v Poslovni register Slovenije.

Sobodajalstvo pa lahko postane tudi dejavnost vašega podjetja. Veste, kako ga ustanoviti? Vse informacije dobite na našem brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Kdaj lahko sobodajalci oglašujejo svoje storitve?

Z Zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) je prepovedano vsakršno oglaševanje dela na črno, nedovoljene dejavnosti in zaposlovanja na črno.

Povedano drugače, če se prepoveduje določene aktivnosti, ki niso ustrezno regulirane, tudi ni mogoče dopustiti reklamiranja prepovedanega. Prepovedano je torej vsakršno oglaševanje dejavnosti ali storitve, ki je pravna oseba, tuji pravni subjekt ali samozaposlena oseba nima vpisane v register ali v temeljni akt. Oglaševanje je prepovedano tudi za posameznike, če opravljajo dejavnost ali delo in niso vpisani ali priglašeni. Torej sobodajalci ne smejo oglaševati oddajanja nepremičnin v najem, če niso ustrezno registrirani. In to tudi v primeru, da nepremičnino oddajajo v najem le občasno.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, Data

Na FURS še dodajajo, da je oglaševalska organizacija vsaka pravna oseba, tuj pravni subjekt, samozaposlena oseba ali oseba s kako drugače urejenim statusom, ki se ukvarja z izdelavo oglasnih sporočil, distribucijo oglasnih sporočil oziroma omogočanjem objave oglasnih sporočil. Sem torej spadata tudi priljubljena portala Booking in Airbnb, ki jih sobodajalci pogosto uporabljajo.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki furs sobodajalstvo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/05/17/sobodajalci-oglasevanje/